Składniki:
1 kromka dobrego chlebka
parę pieczarek
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
szczypta koreańskiej papryki gochugaru
parę kropli sosu sojowego
parę kropli oleju sezamowego
łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Kroimy solidną kromkę chleba, pieczarki na grube plastry, a czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim kromkę aż zrobi się złocista z każdej strony.
Na mocno rozgrzanym tłuszczu podsmażamy również pokrojone w plastry pieczarki. Kiedy nabiorą już koloru, dorzucamy czosnek, szczyptę koreańskiej papryki gochugaru i parę kropli sosu sojowego oraz oleju sezamowego.
Grzankę smarujemy roślinną alternatywą dla sera – Toczonym z nerkowców z solą wędzoną i nori od Wege Sióstr. Na wierzchu układamy pieczarki, a całość posypujemy szczypiorkiem.
Zjadamy póki ciepłe!
Autorką przepisu i zdjęć jest Basia Starecka https://nakarmionastarecka.pl/
Comments