Bakłażany w glazurze miso z Toczonym z nori



Składniki:

  • 1 Toczony z nerkowców z solą wędzoną i nori Wege Siostry

  • 4 małe bakłażany (lub dwa duże)

  • 2 łyżki pasty miso

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki syropu z agawy

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub ryżowego)

  • Garść sezamu (najlepiej mieszanki białego i czarnego)

  • Garść świeżej kolendry

  • Szczypta płatków chilli

Wykonanie:


Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 190 stopni (z termoobiegiem). Bakłażany przekrój na pół, a następnie ponacinaj na krzyż uważając, aby nie przekroić skórki. Pastę miso wymieszaj z oliwą, syropem z agawy, sosem sojowym oraz octem. Powstałą marynatą posmaruj ponacinane bakłażany. Pozostałą marynatę zachowaj, przyda się jeszcze pod koniec pieczenia.


Ułóż bakłażany na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego Piecz około 30 minut, aż bakłażany zmiękną i mocno się zarumienią. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmij na chwilę bakłażany i posmaruj je pozostałą marynatą. Możesz też wtedy dodatkowo włączyć w piekarniku funkcję grilla/górnej grzałki.


Na upieczonych, gorących bakłażanach rozłóż kawałki Toczonego z solą wędzoną i nori. Na koniec posyp danie sezamem, płatkami chilli oraz dużą ilością świeżej kolendry.


Smacznego!


Przepis i zdjęcia autorstwa Agnieszki Mikuckiej-Sokołowskiej www.instagram.com/szalejusienajadlam



53 wyświetlenia