Bakłażany w glazurze miso z Toczonym z nori
Zaktualizowano: 27 sty

Składniki:
4 małe bakłażany (lub dwa duże)
2 łyżki pasty miso
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu jabłkowego (lub ryżowego)
Garść sezamu (najlepiej mieszanki białego i czarnego)
Garść świeżej kolendry
Szczypta płatków chilli
Wykonanie:
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 190 stopni (z termoobiegiem). Bakłażany przekrój na pół, a następnie ponacinaj na krzyż uważając, aby nie przekroić skórki. Pastę miso wymieszaj z oliwą, syropem z agawy, sosem sojowym oraz octem. Powstałą marynatą posmaruj ponacinane bakłażany. Pozostałą marynatę zachowaj, przyda się jeszcze pod koniec pieczenia.
Ułóż bakłażany na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego Piecz około 30 minut, aż bakłażany zmiękną i mocno się zarumienią. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmij na chwilę bakłażany i posmaruj je pozostałą marynatą. Możesz też wtedy dodatkowo włączyć w piekarniku funkcję grilla/górnej grzałki.
Na upieczonych, gorących bakłażanach rozłóż kawałki Toczonego z solą wędzoną i nori. Na koniec posyp danie sezamem, płatkami chilli oraz dużą ilością świeżej kolendry.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia autorstwa Agnieszki Mikuckiej-Sokołowskiej www.instagram.com/szalejusienajadlam