CARPACCIO Z BURAKA Z TOCZONYM KLASYKIEM Z CZARNUSZKĄ



Składniki na carpaccio (porcja na 2 osoby):

1/2 TOCZONEGO Klasyka z Czarnuszką od Wege Sióstr

2 szt buraków

garść rukoli (lub młodego szpinaku, roszponki)

garść świeżych malin (sprawdzi się też owoc granatu, cząstki pomarańczy lub jeżyny)

1 łyżeczka ziaren czarnuszki


Składniki na sos:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki kremu z octu balsamicznego

sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Buraki umyj i owiń folią aluminiową. Ułóż na blasze i piecz do miękkości ok. 60 minut. Po ostygnięciu obierz buraki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Możesz użyć do tego noża lub mandoliny. Jeżeli nie masz czasu , możesz wykorzystać ugotowane buraki, dostępne w niektórych sieciach handlowych


Wymieszaj składniki na sos.

W osobnej miseczce wymieszaj pokrojone kawałki buraków z 3/4 ilości sosu, tak aby lekko się zamarynowały.


Na dużym talerzu ułóż buraki. Dookoła buraków rozłóż rukolę.

Na buraki połóż kawałki Toczonego Klasyka z Czarnuszką i świeże maliny lub inne owoce. Polej carpaccio resztką przygotowanego sosu i posyp ziarenkami czarnuszki.


Smacznego :-)




149 wyświetlenia