CARPACCIO Z BURAKA Z TOCZONYM Z CZARNUSZKĄ
Zaktualizowano: 27 sty

Składniki na carpaccio (porcja na 2 osoby):
1/2 Toczonego z czarnuszką od Wege Sióstr
2 szt buraków
garść rukoli (lub młodego szpinaku, roszponki)
garść świeżych malin (sprawdzi się też owoc granatu, cząstki pomarańczy lub jeżyny)
1 łyżeczka ziaren czarnuszki
Składniki na sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki kremu z octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Buraki umyj i owiń folią aluminiową. Ułóż na blasze i piecz do miękkości ok. 60 minut. Po ostygnięciu obierz buraki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Możesz użyć do tego noża lub mandoliny. Jeżeli nie masz czasu , możesz wykorzystać ugotowane buraki, dostępne w niektórych sieciach handlowych
Wymieszaj składniki na sos.
W osobnej miseczce wymieszaj pokrojone kawałki buraków z 3/4 ilości sosu, tak aby lekko się zamarynowały.
Na dużym talerzu ułóż buraki. Dookoła buraków rozłóż rukolę.
Na buraki połóż kawałki Toczonego z Czarnuszką i świeże maliny lub inne owoce. Polej carpaccio resztką przygotowanego sosu i posyp ziarenkami czarnuszki.
Smacznego :-)
