top of page

CARPACCIO Z BURAKA Z TOCZONYM Z CZARNUSZKĄ

Zaktualizowano: 27 sty 2023



Składniki na carpaccio (porcja na 2 osoby):


  • 1/2 Toczonego z czarnuszką od Wege Sióstr

  • 2 szt buraków

  • garść rukoli (lub młodego szpinaku, roszponki)

  • garść świeżych malin (sprawdzi się też owoc granatu, cząstki pomarańczy lub jeżyny)

  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki


Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki kremu z octu balsamicznego

  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Buraki umyj i owiń folią aluminiową. Ułóż na blasze i piecz do miękkości ok. 60 minut. Po ostygnięciu obierz buraki i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Możesz użyć do tego noża lub mandoliny. Jeżeli nie masz czasu , możesz wykorzystać ugotowane buraki, dostępne w niektórych sieciach handlowych


Wymieszaj składniki na sos.

W osobnej miseczce wymieszaj pokrojone kawałki buraków z 3/4 ilości sosu, tak aby lekko się zamarynowały.


Na dużym talerzu ułóż buraki. Dookoła buraków rozłóż rukolę.

Na buraki połóż kawałki Toczonego z Czarnuszką i świeże maliny lub inne owoce. Polej carpaccio resztką przygotowanego sosu i posyp ziarenkami czarnuszki.


Smacznego :-)




214 wyświetleń
bottom of page