top of page

Chlebek cukiniowy ze Smarowańcem Kremowym – na słodko



Składniki:



Przygotowanie:

  1. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki i odciśnij dobrze z soku – nie pomijaj tego kroku bo zbyt duża ilości cukiniowego płynu spowoduje zakalec w cieście.

  2. Wymieszaj cukier z oliwą, Smarowańcem Kremowym i roślinnym napojem do rozpuszczenia cukru.

  3. W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Dodaj mokre składniki oraz startą cukinię i dobrze wymieszaj, na koniec dodaj orzechy.

  4. Piecz w 180*C ok. 40-50 minut – do suchego patyczka. Dokładny pieczenia zależy od tego jak soczysta jest cukinia.

  5. Wystudź i zjadaj posmarowane Smarowańcem Kremowym klasycznym i polane syropem klonowym (wspaniały jest dodatek szczypty soli na górę!).

Przepis i zdjęcia autorstwa Dominiki Targosz.

139 wyświetleń

Comments


bottom of page