Składniki:
1/2 szklanki neutralnego oleju lub oliwy
100 ml roślinnego mleka
150g cukru trzcinowego
1 średnia cukinia
250g mąki pszennej, orkiszowej lub owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
ok. 100g ulubionych orzechów i płatki owsiane do posypania
do podania: Smarowaniec Kremowy z nerkowców klasyczny, syrop klonowy
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki i odciśnij dobrze z soku – nie pomijaj tego kroku bo zbyt duża ilości cukiniowego płynu spowoduje zakalec w cieście.
Wymieszaj cukier z oliwą, Smarowańcem Kremowym i roślinnym napojem do rozpuszczenia cukru.
W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Dodaj mokre składniki oraz startą cukinię i dobrze wymieszaj, na koniec dodaj orzechy.
Piecz w 180*C ok. 40-50 minut – do suchego patyczka. Dokładny pieczenia zależy od tego jak soczysta jest cukinia.
Wystudź i zjadaj posmarowane Smarowańcem Kremowym klasycznym i polane syropem klonowym (wspaniały jest dodatek szczypty soli na górę!).
Przepis i zdjęcia autorstwa Dominiki Targosz.
Comments