Składniki:
1 opakowanie Osełki roślinnej z nerkowcami Wege Siostry (150 g)
150 g mąki pszennej
150 g mielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
75 g drobnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Cukier puder do obtoczenia ciasteczek
W dużej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, brązowy cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojoną w kostkę Osełkę roślinną. Ucieraj składniki między palcami, aż zaczną przypominać okruchy ciasta, a następnie zagnieć ciasto w kulę.
Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni (z termoobiegiem). Nabieraj po czubatej łyżeczce masy i formuj w niewielkie kulki. Ułóż kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 10-12, w tym czasie ciasteczka powinny urosnąć i lekko popękać.
Po ostudzeniu obtocz ciasteczka w cukrze pudrze.
Ciasteczka wytrzymają w puszcze do tygodnia. Jeśli robisz je z wyprzedzeniem to obtocz je w cukrze dopiero przed podaniem.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia autorstwa Agnieszki Mikuckiej-Sokołowskiej www.instagram.com/szalejusienajadlam
Comentarios