top of page

Ciasteczka roślinne śnieżne kule



Składniki:

  • 1 opakowanie Osełki roślinnej z nerkowcami Wege Siostry (150 g)

  • 150 g mąki pszennej

  • 150 g mielonych migdałów (lub orzechów laskowych)

  • 75 g drobnego brązowego cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

  • Cukier puder do obtoczenia ciasteczek


W dużej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, brązowy cukier, cynamon oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojoną w kostkę Osełkę roślinną. Ucieraj składniki między palcami, aż zaczną przypominać okruchy ciasta, a następnie zagnieć ciasto w kulę.

Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni (z termoobiegiem). Nabieraj po czubatej łyżeczce masy i formuj w niewielkie kulki. Ułóż kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz około 10-12, w tym czasie ciasteczka powinny urosnąć i lekko popękać.

Po ostudzeniu obtocz ciasteczka w cukrze pudrze.


Ciasteczka wytrzymają w puszcze do tygodnia. Jeśli robisz je z wyprzedzeniem to obtocz je w cukrze dopiero przed podaniem.


Smacznego!


Przepis i zdjęcia autorstwa Agnieszki Mikuckiej-Sokołowskiej www.instagram.com/szalejusienajadlam

266 wyświetleń

Comments


bottom of page