DŁUGO PIECZONY SELER Z TOCZONYM KLASYKIEM ZE SZCZYPIORKIEM

Aktualizacja: mar 31

DŁUGO PIECZONY SELER - STEKI Z SELERA

Porcja dla 4 osób:


· 2 bulwy długo pieczonego selera

· 1 łyżka syropu klonowego lub miodu

· 2 łyżki oliwy

· sól w płatkach


SOS SZCZYPIORKOWY

· 200 -300 ml mleka kokosowego albo innego niesłodzonego mleka roślinnego (sojowego albo owsianego)

· ½ opakowania serka Toczony z nerkowców Klasyk ze szczypiorkiem

· 1 łyżka musztardy miodowej

· ½ łyżeczki średnio ostrego curry w proszku

· 2 łyżeczki kaparów lilipucich

· świeżo mielony czarny pieprz do smaku


Piekarnik rozgrzej do 160 st. C (grzanie góra i dół).

Seler wyszoruj, odetnij drobne poskręcane korzenie, a jeśli jest wyjątkowo ubrudzony w ziemi cienko obierz warzywo. Cały seler nakłuj dookoła małym nożykiem, wysmaruj oliwą z solą i ułóż w naczyniu do zapiekania, na tyle dużym, by zmieściło seler. Przykryj naczynie pokrywką i piecz seler 2-3 godziny do miękkości. Obracaj warzywo co 30 – 40 minut w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz tak dużego naczynia, które pomieści seler, zawiń bulwę w papier do pieczenia. Upieczony seler ma być bardzo miękki i kremowy. Sprawdzisz to wbijając widelec albo patyczek do szaszłyków. Wystudź warzywo. Upieczony w całości seler możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.

Tuż przed przyrządzeniem steków, pokrój upieczone bulwy na plastry grubości 3 cm, czyli selerowe „steki”. Piekarnik rozgrzej do 250 st. C najlepiej z włączoną funkcją grill. Na blasze ułóż plastry selera i posmaruj je mieszanką syropu klonowego i oliwy. Tuż przed wsunięciem do piekarnika posyp solą. Zapiekaj 8-12 minut, aż wierzch i brzegi selera lekko się przyrumienią.


SOS SZCZYPIORKOWY

· 200 -300 ml mleka kokosowego albo innego niesłodzonego mleka roślinnego (sojowego albo owsianego)

· ½ opakowania serka toczonego ze szczypiorkiem

· 1 łyżka musztardy miodowej

· ½ łyżeczki średnio ostrego curry w proszku

· 2 łyżeczki kaparów lilipucich

· świeżo mielony czarny pieprz do smaku


Kiedy seler się zapieka, przygotuj sos. W rondelku podgrzej 200 ml mleka. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i cały czas mieszając, dodaj pokrojony w kostkę Toczony z nerkowców Klasyk ze szczypiorkiem, musztardę, curry i kapary. Mieszaj tylko do połączenia składników. Skosztuj i w razie potrzeby dopraw sos dodając więcej curry i świeżo mielonego pieprzu. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolej więcej mleka.


Selerowe steki podawaj z sosem szczypiorkowym z curry i prostą surówką z drobno poszatkowanego kopru włoskiego z sokiem z cytryny i oliwą.


1,246 wyświetlenia