DŁUGO PIECZONY SELER - STEKI Z SELERA
Porcja dla 4 osób:
· 2 bulwy długo pieczonego selera
· 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
· 2 łyżki oliwy
· sól w płatkach
SOS SZCZYPIORKOWY
· 200 -300 ml mleka kokosowego albo innego niesłodzonego mleka roślinnego (sojowego albo owsianego)
· ½ opakowania roślinnej alternatywy dla sera Toczony z nerkowców Klasyk ze szczypiorkiem
· 1 łyżka musztardy miodowej
· ½ łyżeczki średnio ostrego curry w proszku
· 2 łyżeczki kaparów lilipucich
· świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzej do 160 st. C (grzanie góra i dół).
Seler wyszoruj, odetnij drobne poskręcane korzenie, a jeśli jest wyjątkowo ubrudzony w ziemi cienko obierz warzywo. Cały seler nakłuj dookoła małym nożykiem, wysmaruj oliwą z solą i ułóż w naczyniu do zapiekania, na tyle dużym, by zmieściło seler. Przykryj naczynie pokrywką i piecz seler 2-3 godziny do miękkości. Obracaj warzywo co 30 – 40 minut w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz tak dużego naczynia, które pomieści seler, zawiń bulwę w papier do pieczenia. Upieczony seler ma być bardzo miękki i kremowy. Sprawdzisz to wbijając widelec albo patyczek do szaszłyków. Wystudź warzywo. Upieczony w całości seler możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.
Tuż przed przyrządzeniem steków, pokrój upieczone bulwy na plastry grubości 3 cm, czyli selerowe „steki”. Piekarnik rozgrzej do 250 st. C najlepiej z włączoną funkcją grill. Na blasze ułóż plastry selera i posmaruj je mieszanką syropu klonowego i oliwy. Tuż przed wsunięciem do piekarnika posyp solą. Zapiekaj 8-12 minut, aż wierzch i brzegi selera lekko się przyrumienią.
SOS SZCZYPIORKOWY
· 200 -300 ml mleka kokosowego albo innego niesłodzonego mleka roślinnego (sojowego albo owsianego)
· ½ opakowania serka toczonego ze szczypiorkiem
· 1 łyżka musztardy miodowej
· ½ łyżeczki średnio ostrego curry w proszku
· 2 łyżeczki kaparów lilipucich
· świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Kiedy seler się zapieka, przygotuj sos. W rondelku podgrzej 200 ml mleka. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i cały czas mieszając, dodaj pokrojony w kostkę Toczony z nerkowców ze szczypiorkiem, musztardę, curry i kapary. Mieszaj tylko do połączenia składników. Skosztuj i w razie potrzeby dopraw sos dodając więcej curry i świeżo mielonego pieprzu. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolej więcej mleka.
Selerowe steki podawaj z sosem szczypiorkowym z curry i prostą surówką z drobno poszatkowanego kopru włoskiego z sokiem z cytryny i oliwą.
Commentaires