Grzanka z pomidorowym Toczonym z nerkowców i pomidorami w harissie
Zaktualizowano: 27 sty

1 porcja lub 2 jeśli lubisz się dzielić
Składniki:
1 duża, gruba pajda chleba pszennego na zakwasie
4 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka pasty harissa
1 średni pomidor krymski lub bawole serce
3 łyżki Toczonego z nerkowców, suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego
sól morska
oregano lub majeranek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni grillujemy z dwóch stron pajdę chleba. Gotowy chleb odkładamy i na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z pastą harissa. Dorzucamy plastry pokrojonego wzdłuż pomidora, podsmażamy je minutę/dwie, tak by lekko zmiękły. Następnie Toczonego rozsmarowujemy na chlebie, a na to kładziemy podsmażone plastry pomidora. Polewamy po wierzchu odrobiną oliwy z harissą, solimy i posypujemy całość oregano lub majerankiem, jeśli używamy.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia autorstwa Michała Korkosza – Rozkosznego (www.instagram.com/rozkoszny)