Kanapka z Toczonym z nori i łososiową marchewką



Składniki:

łososiowa marchewka

  • 2 średnie marchewki

  • 5 łyżek oleju lnianego

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • ulubione pieczywo (u nas bułka owsiana)

  • czerwona cebula

  • świeży ogórek

  • świeży koperek


Wykonanie:


Łososiowa marchewka potrzebuje chwili w lodówce, więc najlepiej przygotować ją kilka godzin lub dzień przed.


Za pomocą obieraczki, wykrawamy z marchewek długie wstążki. W rondelku mieszkamy wszystkie składniki na marynatę. Wrzucamy do niego marchewkę, doprowadzamy do wrzenia i na średnim ogniu gotujemy ok. 3-5 min.

Marchewkę z marynatą przekładamy do zamykanego pojemnika, studzimy i wkładamy do lodówki (na kilka godzin lub nawet cały dzień).


Gdy nasza łososiowa marchewka jest gotowa, przygotowujemy kanapki. Smarujemy grubą warstwę Toczonego z nori na ulubione pieczywo, wykładamy łososiową marchewkę, dodajemy plastry ogórka, cebuli i świeży koperek.


Kanapkę zamykamy, zabieramy ze sobą i cieszymy się nią, gdy tylko dopadnie nas głód.

Smacznego!



76 wyświetleń