Przed Wami kolejny pyszny przepis od Dominiki Targosz! Kanapka, ale jaka!
Składniki na dwie solidne kanapki:
1 opakowanie Smarowańca z nerkowców Wege Siostry (smak dowolny)
4 pajdy dobrego chleba
1 nieduża cukinia
2-3 ogórki małosolne
garść ulubionej zielenimy (natka, koper, liście jarmużu, można dodać też szpinak, liście botwinki)
słoik oliwek kalamata (pozbawionych pestek)
50g mixu prażonych orzechów
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Cukinię pokrój w cienkie plastry lub obierz obieraczką na wstążki
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cukinię do zarumienienia, posól do smaku. Można też zgrillować ją na rozgrzanym ruszcie.
Pokrój ogórki na plastry, posiekaj orzechy i wymieszaj zioła w miseczce. Jeśli używasz twardszych listków jarmużu poszarp je na kawałki i wymasuj z sokiem z cytryny i oliwą. Oliwki pokrój na mniejsze kawałki.
Kromki chleba posmaruj grubą warstwą Smarowańca, przypraw świeżo mielonym pieprzem. Ułóż cuknie, ogórki małosolne, oliwki i zioła, posyp orzechami. Złóż kanapkę.
Możesz zapakować ją i zabrać w drogę lub przekroić na pół i jeść od razu.
Comments