top of page

Kanapka ze Smarowańcem Kremowym, grillowaną cukinią, małosolnym, zieleniną, oliwkami i orzechami


Przed Wami kolejny pyszny przepis od Dominiki Targosz! Kanapka, ale jaka!


Składniki na dwie solidne kanapki:

  • 1 opakowanie Smarowańca z nerkowców Wege Siostry (smak dowolny)

  • 4 pajdy dobrego chleba

  • 1 nieduża cukinia

  • 2-3 ogórki małosolne

  • garść ulubionej zielenimy (natka, koper, liście jarmużu, można dodać też szpinak, liście botwinki)

  • słoik oliwek kalamata (pozbawionych pestek)

  • 50g mixu prażonych orzechów

  • sól, świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:


Cukinię pokrój w cienkie plastry lub obierz obieraczką na wstążki

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cukinię do zarumienienia, posól do smaku. Można też zgrillować ją na rozgrzanym ruszcie.

Pokrój ogórki na plastry, posiekaj orzechy i wymieszaj zioła w miseczce. Jeśli używasz twardszych listków jarmużu poszarp je na kawałki i wymasuj z sokiem z cytryny i oliwą. Oliwki pokrój na mniejsze kawałki.

Kromki chleba posmaruj grubą warstwą Smarowańca, przypraw świeżo mielonym pieprzem. Ułóż cuknie, ogórki małosolne, oliwki i zioła, posyp orzechami. Złóż kanapkę.

Możesz zapakować ją i zabrać w drogę lub przekroić na pół i jeść od razu.


70 wyświetleń
bottom of page