SKŁADNIKI:
- 200 g jasnej mąki orkiszowej albo mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, dzięki temu dodatkowi ciasto będzie bardziej elastyczne)
- ¼ łyżeczki soli
- 3-4 łyżki roślinnej alternatywy dla sera typu VERMEZAN Z NERKOWCÓW®
- 1 łyżeczka liści tymianku (opcjonalnie)
- 100 g roślinnej alternatywy dla masła typu OSEŁKA ROŚLINNA®, chłodnej
- 2 łyżki lodowatej wody
Mąkę wymieszaj z solą i VERMEZANEM®. Możesz dodać do ciasta łyżeczkę listków tymianku dla smaku i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wtedy ciasto będzie bardziej elastyczne. Dodaj schłodzoną i pokrojoną w kostkę OSEŁKĘ ROŚLINNĄ®.
Rozcieraj suche składniki i OSEŁKĘ ROŚLINNĄ do momentu, w którym zacznie formować się kruszonka. Wtedy dodaj 2 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto w miarę zwartą kulę. Ciastem wyklej formę na tartę, nakłuj je widelcem i schłodź przez 30 min. w lodówce albo przez 15 min. w zamrażalniku.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Wstaw tartę i podpiecz spód przez 10-12 minut. Wyjmij z piekarnika, ale go nie wyłączaj. Wyłóż ulubione dodatki i zapiecz aż ciasto się zrumieni ok. 20-30 minut. Ave!
Comments