MAJOWE GRILLOWANIE

GRZANKI Z TOCZONYM Z CHIPOTLE I GRILLOWANYMI SZPARAGAMI


Składniki:


· 4 grzanki z chleba na zakwasie

· Toczony z Nerkowców z Papryką Chipotle

· 1 pęczek szparagów

· skórka otarta z cytryny albo 1 łyżka posiekanej skórki z kiszonej cytryny

· listki mięty lub kilka gałązek koperku

· 1 łyżka oliwy

· Sól


Grillowane szparagi:


Najlepsze do grillowania będą zielone szparagi. Mają mniej wody niż białe i nie trzeba ich obierać. Wystarczy umyć warzywa, osuszyć je i oderwać twarde zdrewniałe końcówki - mniej więcej w miejscu, w którym łodyga zmienia kolor z zielonego na brunatno-beżowy.


Teraz pora na marynatę. Oliwa i sól wystarczą, resztę przypraw np. chili, skórkę z cytryny lub/i zioła lepiej dodać już do ugrillowanych szparagów. Szparagi grillujemy krótko, łącznie 6-8 minut, 4-5 minut z jednej strony i 2-3 minuty po przewróceniu na drugą stronę. Tylko tyle, żeby zmieniły kolor na soczyście zielony, ale wciąż pozostały lekko twarde i jędrne. Tzw. al dente.


Grzanki:


Grzanki posmaruj Toczonym z Nerkowców z Papryką Chipotle i ułóż na wierzchu kawałki grillowanych szparagów. Posyp skórką cytrynową albo z kiszonej cytryny i listkami mięty albo koperku.


SAŁATKA Z GRILLOWANYCH SZPARAGÓW Z VERMEZANEM


· Szparagi (ugrillowane według przepisu powyżej)

· szczypta chili w płatkach

· sok z ½ cytryny

· 2 garści listków rukoli lub/i bazylli

· 1 łyżka oliwy

· 3- 4 łyżki Vermezanu z nerkowców albo ze słonecznika


Ugrillowane szparagi można podać na wiele sposobów. Jeśli wybierasz formę sałatki, ułóż grillowane szparagi na półmisku, oprósz je chili i skrop sokiem z cytryny. Na wierzchu ułóż listki rukoli albo/i bazylii, skrop je oliwą i posyp i Vermezanem z Nerkowców lub Słonecznika, czyli roślinną alternatywą dla parmezanu.


GRZANKI Z TOCZONYM Z NERKOWCÓW Z CZERWONYM PIEPRZEM I GRILLOWANYMI RZODKIEWKAMI


· pęczek rzodkiewek

· Toczony z Nerkowców z czerwonym pieprzem

· 2 łyżki oliwy

· 4 grzanki z chleba na zakwasie

· sól

· kilka gałązek natki pietruszki


Rzodkiewki umyj, osusz. Usuń pożółkłe liście zostawiając te najbardziej zielone i jędrne. Większe warzywa przekrój wzdłuż na pół, zachowując nać w obydwu połówkach. Wysmaruj rzodkiewki razem z nacią dokładnie oliwą wymieszaną z solą. Grilluj warzywa króciutko, 3-6 minut. Rzodkiewka powinna pozostać jędrna i soczysta, a nać zamienić się w zielony chips.

Grzanki posmaruj serkiem i ułóż na wierzchu grillowane rzodkiewki, udekoruj natką pietruszki. Smacznego!


GRILLOWANE BURACZKI

· 4-6 buraków ugotowanych/upieczonych w skórce

· 4 grzanki z chleba na zakwasie

· Toczony z Nerkowców Klasyk z czarnuszką

· 2-4 łyżki oliwy

· sól

· kilka gałązek koperku


Najlepiej grillować uprzednio ugotowane/upieczone buraki w skórce. Wyłóż warzywa na ruszt albo bezpośrednio zagrzeb w żarze. Dzięki temu, że buraki są już ugotowane wystarczy 15 minut na grillu, by buraki były miękkie i soczyste w środku i żeby jednocześnie nabrały aromatycznego, dymnego posmaku. Kompletnie nie należy przejmować się zwęgloną skórką i tak ją obierzesz. Buraki wyjmij z żaru, lekko przestudź, obierz ze skórki, usuwając wszelkie zwęglone fragmenty. Aromatyczny miąższ pokrój w kostkę, polej obficie oliwą i posól. Wyłóż na grzanki posmarowane Toczonym Klasykiem z Czarnuszką i posyp koperkiem.

300 wyświetlenia