top of page

Makaron podwójnie paprykowy (z paprykowym Vermezanem)


Makaron w sosie z pieczonej papryki. Przepis jest banalnie prosty, a smak niesamowicie dobry. Te dwie cechy sprawią, że to danie może stać się Waszym ulubionym!

Właściwie to makaron jest podwójnie paprykowy, bo oprócz sosu został posypany Vermezanem Paprykowym Wege Siostry!



Składniki:

  • makaron ok. 300g

  • papryka 2 sztuki

  • cebula 2 sztuki

  • czosnek 3-4 ząbki

  • mleko roślinne 1 szklanka

  • płatki drożdżowe nieaktywne 3 łyżki

  • woda z gotowania makaronu 3/4 szklanki

  • przyprawy: bazylia 1 łyżeczka, sól 0,5 łyżeczki, pieprz 0,5 łyżeczki

Wykonanie:


Paprykę myjemy i wycinamy z niej gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki i kładziemy je na blaszce na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 15 minut.


Cebulę kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy i dorzucamy do papryki i pieczemy w piekarniku jeszcze przez 20 minut.


W tym czasie gotujemy makaron najlepiej al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, zostawiając wodę po makaronie.


Po wyjęciu warzyw z piekarnika, paprykę obieramy ze skóry.


Paprykę, cebulę, czosnek, wodę po makaronie, mleko, płatki drożdżowe nieaktywne i przyprawy umieszczamy w misce i blendujemy.


Sos wlewamy do makaronu, podgrzewamy jeszcze przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.


Gotowy makaron przekładamy na talerz posypujemy świeżymi ziołami i paprykowym Vermezanem.


Smacznego!


Przepis i zdjęcia autorstwa Martyny Adamczewskiej (www.instagram.com/ro_slinka_cieknie)




185 wyświetleń
bottom of page