Na wypełnienie:
250 g brukselki, obranej z zewnętrznych liści, pokrojonej w ćwiartki
3 łyżki oliwy lub oleju
1 upieczony lub ugotowany w skórce burak (czerwony, żółty, albo pół na pół)
1-2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego
sól
pieprz
Na naleśniki (ok. 8 sztuk):
garść szpinaku lub jarmużu (4-6 listków, możesz pominąć, ale naleśniki ze szpinakiem będą miały piękny zielony kolor)
1 szklanka mleka roślinnego
1/3 szklanki wody (może być gazowana, jeśli chcesz by naleśniki miały bogatszy smak, możesz użyć też cydru)
1 szklanka jasnej mąki orkiszowej albo pełnoziarnistej (w przypadku mąki pełnoziarnistej do ciasta dodaj dodatkowe ¼ szklanki wody)
½ łyżeczki soli
2 łyżki oleju + olej do smarowania patelni
Szpinak zblenduj z mlekiem i wodą. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj wszystko raz jeszcze na jednolite ciasto. Odstaw na 30 minut, by odpoczęło. Dzięki temu naleśniki będą się łatwiej smażyć. Ciasto najlepiej przelać do butelki, można je wtedy łatwo wymieszać, wstrząsając butelką przed smażeniem każdego naleśnika. Butelka ułatwia także nalewanie ciasta na patelnię. Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni, cieniutko posmarowanej olejem. Najłatwiej zwilżyć tłuszczem ręcznik papierowy I przetrzeć takim natłuszczonym ręcznikiem patelnię. Naleśniki smaż kilka minut z jednej strony. Nie próbuj odwracać placka, jeśli ciasto nie jest całkiem ścięte. Gotowy do odwrócenia na drugą stronę naleśnik sam zacznie odklejać się od patelni po delikatnym podważeniu wykałaczką. Po przewróceniu smaż naleśnik jeszcze 1-2 minuty.
Na patelni z pokrywką rozgrzej oliwę. Wrzuć brukselkę, posól (2-3 szczypty powinny wystarczyć) i nie mieszając zostaw brukselkę na patelni na 3-4 minuty, by się przyrumieniła. Zamieszaj, dodaj nieco pieprzu i zarumień warzywo z drugiej strony. Kiedy brukselka będzie rumiana, skręć ogień na średni, wlej na patelnię 2-3 łyżki wody i od razu przykryj patelnię pokrywką. Duś brukselkę pod przykryciem 4-6 minut aż zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna.
Buraka obierz i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj 1 łyżkę oliwy, szczyptę soli i sok z cytryny lub ocet. Wymieszaj. Skosztuj i dopraw do smaku.
Na połowie naleśnika rozłóż kilka plastrów Toczonego z żurawiną. Rozłóż podduszoną brukselkę i buraka. zawiń naleśnik w rulon. Podawaj od razu albo pokrój na mniejsze kawałki i spakuj do lunchboxu.
Smacznego!
Comentarios