Składniki:
ulubione owoce – świetnie smakują śliwki z morelami i borówkami
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
8 łyżek (ok. 1/2 kostki) Osełki Roślinnej z nerkowcami od Wege Sióstr
Przygotowanie:
Owoce pokrój na kawałki i wrzuć do rondelka, dodaj cukier lub odrobinę syropu klonowego wg uznania. Podgrzewaj mieszając co jakiś czas aż owoce się rozpadną. Zdejmij z palnika i odstaw na bok.
W misce połącz mąkę, orzechy, cukier i sól.
Na patelni rozpuść Osełkę roślinną i podgrzewaj ją ok. 1 minutę. Zdejmij z palnika i wrzuć na patelnię mąkę z orzechami. Przełóż z powrotem na palnik i mieszaj powoli aż powstanie rumiana kruszonka. Przełóż ją na talerz – stygnąc stanie się chrupiąca.
Nałóż owoce do miseczek, posyp kruszonką i zjedz póki ciepłe!
Można dodać na górę łyżkę jogurtu lub Smarowańca kremowego klasycznego.
Comments