top of page

Owoce z kruszonką z patelni (na Osełce roślinnej) – Wege Siostry x Dominika Targosz




Składniki:

  • ulubione owoce – świetnie smakują śliwki z morelami i borówkami

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 8 łyżek (ok. 1/2 kostki) Osełki Roślinnej z nerkowcami od Wege Sióstr


Przygotowanie:


Owoce pokrój na kawałki i wrzuć do rondelka, dodaj cukier lub odrobinę syropu klonowego wg uznania. Podgrzewaj mieszając co jakiś czas aż owoce się rozpadną. Zdejmij z palnika i odstaw na bok.


W misce połącz mąkę, orzechy, cukier i sól.

Na patelni rozpuść Osełkę roślinną i podgrzewaj ją ok. 1 minutę. Zdejmij z palnika i wrzuć na patelnię mąkę z orzechami. Przełóż z powrotem na palnik i mieszaj powoli aż powstanie rumiana kruszonka. Przełóż ją na talerz – stygnąc stanie się chrupiąca.


Nałóż owoce do miseczek, posyp kruszonką i zjedz póki ciepłe!

Można dodać na górę łyżkę jogurtu lub Smarowańca kremowego klasycznego.

98 wyświetleń

Comments


bottom of page