Pieczona dynia w panierce z Vermezanu z nerkowców z sosem ze Smarowańca Tahini


Składniki:

1 opakowanie Vermezanu z Nerkowców

1 dynia piżmowa (może być też inny gatunek)

2 łyżki liści kozieradki

1 łyżka nasion czarnuszki

4 łyżki oliwy

2 łyżki sosu sojowego



Jak przygotować:

Dynię obierz ze skórki (chyba, że jest to dynia hokkaido, wtedy obieranie nie jest konieczne). Pokrój w ok. 1 cm plastry, a następnie w półksiężyce.

W misce wymieszaj oliwę z sosem sojowym i kawałkami dyni. Obtocz kawałki dyni w Vermezanie i ułóż na blasze. Posyp liśćmi suszonej kozieradki i nasionami czarnuszki. Piecz w 200 stopniach C przez 20-30 minut, aż dynia zmięknie i się zrumieni.

Podawaj z sosem ze Smarowańca Tahini.


Sos Tahini


Składniki:

1 Smarowaniec z Nerkowców o smaku Tahini

100 ml wody

1/2 łyżeczki soli


Jak przygotować:

Do pojemnika blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj. Konsystencja sosu powinna być kremowa i podobna do gęstej śmietany.



167 wyświetlenia