Składniki:
1 opakowanie Vermezanu z Nerkowców
1 dynia piżmowa (może być też inny gatunek)
2 łyżki liści kozieradki
1 łyżka nasion czarnuszki
4 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
Jak przygotować:
Dynię obierz ze skórki (chyba, że jest to dynia hokkaido, wtedy obieranie nie jest konieczne). Pokrój w ok. 1 cm plastry, a następnie w półksiężyce.
W misce wymieszaj oliwę z sosem sojowym i kawałkami dyni. Obtocz kawałki dyni w Vermezanie i ułóż na blasze. Posyp liśćmi suszonej kozieradki i nasionami czarnuszki. Piecz w 200 stopniach C przez 20-30 minut, aż dynia zmięknie i się zrumieni.
Podawaj z sosem ze Smarowańca Tahini.
Sos Tahini
Składniki:
100 ml wody
1/2 łyżeczki soli
Jak przygotować:
Do pojemnika blendera wrzuć wszystkie składniki i zmiksuj. Konsystencja sosu powinna być kremowa i podobna do gęstej śmietany.
Comments