Składniki na podpłomyki:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g gorącej wody
1 łyżeczka soli
Składniki na dodatki:
60 g Toczonego z nerkowców – z suszonymi grzybami i kozieradką
2- 3 łyżki oliwy
1 czerwona cebula
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
150 g grzybów np. podgrzybków
kilka gałązek tymianku
garść jarmużu
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ze składników na podpłomyk wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 10 – 15 minut.
W tym czasie kroimy cebulę w cienkie piórka (najlepiej na mandolinie). Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut do skarmelizowania. Na koniec dodajemy ocet i smażymy jeszcze 30 sekund. Zdejmujemy z patelni.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na tej samej patelni rozgrzewamy ½ łyżkę oliwy, smażymy grzyby kilka minut na średnim ogniu, pod koniec smażenia dodajemy kilka gałązek tymianku, sól i pieprz. Jarmuż mieszamy z łyżeczką oliwy i masujemy chwilę, aż cały się nią pokryje.
Ciasto na podpłomyk wałkujemy lekko i rozciągamy palcami na 1 lub 2 mniejsze okręgi. Rozgrzewamy mocno patelnię nieprzywierającą (zwykła lub grillowa) i smażymy na niej podpłomyk po około 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
Wykładamy podpłomyk na talerz. Układamy na nim cebulę, następnie pokruszony Toczony z nerkowców, jarmuż i grzyby. Posypujemy orzechami włoskimi, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Gotowe!
Przepis i zdjęcia autorstwa Doroty Domino Fly me to the spoon
Comments