Podpłomyk z grzybowym Toczonym z nerkowców, cebulką, grzybami i jarmużem



Składniki na podpłomyki:

  • 200 g mąki orkiszowej lub pszennej

  • 100 g gorącej wody

  • 1 łyżeczka soli

Składniki na dodatki:



Przygotowanie:


Ze składników na podpłomyk wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 10 – 15 minut.


W tym czasie kroimy cebulę w cienkie piórka (najlepiej na mandolinie). Na patelni rozgrzewamy ½ łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut do skarmelizowania. Na koniec dodajemy ocet i smażymy jeszcze 30 sekund. Zdejmujemy z patelni.


Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na tej samej patelni rozgrzewamy ½ łyżkę oliwy, smażymy grzyby kilka minut na średnim ogniu, pod koniec smażenia dodajemy kilka gałązek tymianku, sól i pieprz. Jarmuż mieszamy z łyżeczką oliwy i masujemy chwilę, aż cały się nią pokryje.


Ciasto na podpłomyk wałkujemy lekko i rozciągamy palcami na 1 lub 2 mniejsze okręgi. Rozgrzewamy mocno patelnię nieprzywierającą (zwykła lub grillowa) i smażymy na niej podpłomyk po około 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.


Wykładamy podpłomyk na talerz. Układamy na nim cebulę, następnie pokruszony Toczony z nerkowców, jarmuż i grzyby. Posypujemy orzechami włoskimi, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Gotowe!


Przepis i zdjęcia autorstwa Doroty Domino Fly me to the spoon


56 wyświetleń