Pory zapiekane w sosie vermezanowym




Składniki:

Wykonanie:

Pory myjemy i kroimy od korzenia do takiej długości by luźno zmieściły się w naczynia żaroodpornym.

Korzeń ucinamy jak najbliżej samej łodygi, ale nie za daleko by por trzymał się w całości.

Pora kroimy wzdłuż na pół, starający się by było to w poprzek „oczka”.

Na szerokiej patelni rozgrzewamy mocno Osełkę z Nerkowców i gdy jest już bardzo gorące, układamy pory naciętą stroną w dół.

Lekko dociskamy i smażymy minutę aż nabiorą koloru, a nawet lekko się przypalą.

Zdejmujemy je od razu do naczynia żaroodpornego, układając jeden za drugim na całej warstwie.

Nastawiamy piekarnik na 180°C, góra-dół.

W tym czasie przygotowujemy sos/emulsję:

Tofu, mleko, Vermezan i sól blendujemy do uzyskania gładkiej masy.

Pory w naczyniu żaroodpornym posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy sosem, nie polewający ich bezpośrednio.

Staramy się by sos był między porami i ich nie zalał, chodzi nam o to by pory lekko się zapiekły, a nie ugotowały w sosie.



Posypujemy wierzch obficie Vermezanem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

W międzyczasie na drugiej łyżce Osełki Roślinnej tostujemy 1-2 kromki pszennego chleba.

Pora, po wyciągnięciu z piekarnika podajemy na grzankach, posypanego natką pietruszki i Vermezanem.

Smacznego!


Wskazówki:

  • Ważne by nie smażyć i nie zapiekać pora zbyt długo, zależy nam na tym by był miękki, ale zachował też nieco struktury. Jeżeli go przeciągniemy to stanie się bardzo miękki, przelatujący przez widelec.

  • Ilość porów jest zależna od tego ile zmieścicie ich do naczynia. U mnie mieszczą się 4 pory, czyli 8 połówek.

  • Do jedzenie porów można zastosować dwie techniki: kroić w poprzek lub rozrywać widelcem wzdłuż i zawijać jak makaron spaghetti.

  • Pora można również podać jako danie obiadowe, na przykład do ryżu.

  • Resztki porów można wykorzystać do gotowania resztkowego bulionu lub/i zupy porowej czy surówki tak by nic się nie zmarnowało.

​Przepis i zdjęcia autorstwa Tomka Mędrka (instagram.com/tojemedrek, www.veganhigh.pl)




281 wyświetleń