(Prawie) Crêpes Suzette z Osełką Roślinną z Nerkowcami




Składniki:


Naleśniki


  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (najlepiej owsianego, ale może być też sojowe)

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • szczypta soli


Z podanych proporcji wyjdą 4 duże naleśniki i 1 mały.



Sos


  • szklanka soku z pomarańczy

  • 2 łyżki syropu klonowego

  • 20g Osełki Roślinnej Wege Siostry

  • wanilia

  • opcjonalnie: bardzo dobrze wyparzona skórka z pomarańczy oraz kawałki pomarańczy



Wykonanie:


Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na minimum 15 minut. Smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni.



Po usmażeniu naleśników na patelni podgrzać ze sobą syrop i Roślinną Osełką z Nerkowców. Chwilę karmelizować. Dolać sok z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskany) i wanilię, a następnie redukować sos przez około 5-7 minut aż trochę zgęstnieje.

Włożyć do sosu pierwszego naleśnika, dokładnie „utopić” go w sosie, następnie złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni.

Tak samo postępować z resztą. W międzyczasie można wrzucić plastry pomarańczy i skórkę. Końcowo na patelni znajdą się 4 naleśniczki dokładnie umoczone w pomarańczowo–maślanym sosie.


Wyłożyć na talerze i delektować się tym francuskim przysmakiem.


Przepis i zdjęcia autorstwa Zosi Zalewskiej (instagram.com/zalewianka)


162 wyświetlenia