Roślinna babka maślano-jogurtowa z kremem cytrynowym



Przepis rozpisany jest na klasyczną formę do babki o rozmiarze 20cm i otrzymacie z niego około 10-12 porcji.


Składniki na babkę:

  • 200g Osełki Roślinnej z nerkowcami Wege Siostry (1 i 1/3 kostki) + ciut do smarowania formy

  • 150g cukru kryształu 3/4 szklanki

  • 330g mąki pszennej (niecałe 2 szklanki)

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 250g jogurtu naturalnego (najlepiej sojowy lub owsiany)

  • skórka otarta ze sparzonej i wyszorowanej cytryny (opcjonalnie)

  • 1/3 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie, tylko dla koloru)


Składniki na słodko-kwaśny krem cytrynowy, czyli lemon curd (400 g):

  • 150g cukru kryształu

  • 150ml wody

  • 100g Osełki z nerkowcami Wege Siostry

  • 100g lecytyny słonecznikowej

  • skórka otarta ze sparzonej i wyszorowanej cytryny

  • sok z tej samej cytryny

  • duża szczypta kurkumy (opcjonalnie, tylko dla koloru)

Babka wykonanie (20 minut + 1h10m na pieczenie):


Osełkę wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 10 minut. Dzielimy ją na małe kostki nożem i razem z cukrem umieszczamy w misie miksera. Ucieramy na wolnych obrotach około 3-5 minut aż masło lekko się rozpuści i połączy ładnie z cukrem.



W tym czasie łączymy w osobnej misce mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i kurkumę. Mieszamy dokładnie (np. rózgą)

Również w tym czasie zaczynamy nagrzewać piekarnik do 170°C góra-dół.

Mieszamy dokładnie by rozprowadzić dodatki w mące.

Mąkę z dodatkami przesypujemy do masła z cukrem i znów ucieramy na wolnych obrotach przez 3-4 minuty aż powstanie nam coś na kształt kruszonki (masa powinna rozpadać się gdy złapiemy i lekko rozetrzemy w palcach, ale trzymać siebie gdy ściśniemy większą grudkę).




Na koniec dodajemy jogurt i ręcznie mieszamy. Energicznie, dokładnie, ale nie za długo. Tylko do wstępnego połączenia składników.


Blaszkę lub formę smarujemy Osełką z nerkowcami.

Masę na babkę wykładamy do formy, wyrównujemy górę, uderzamy kilka razy o blat by się ułożyła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na minimum 1h.

Po godzinie wierzch powinien się już ładnie przyrumienić.

Sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już upieczona. Jeżeli patyczek jak mokry to zostawiamy na kolejne 5-10 minut i znów sprawdzamy.

Wegańska babka maślano-jogurtowa na Wielkanoc będzie i tak bardziej wilgotna niż inne tego typu wypieki, więc jeżeli patyczek jest już suchy, lub bardzo lekko lśni, to znaczy, że babka jest upieczona.

Do tego czasu przedłużamy (po każdym sprawdzeniu) czas pieczenia o kolejne 5 minut i sprawdzamy.

Gdy uznamy, że jest upieczona, studzimy ją i wyjmujemy z formy.


Polewamy niepowtarzalnym, roślinnym lemon curdem (lub jeśli wybieramy wersję bardziej basic – posypujemy cukrem pudrem)!


Wykonanie cytrynowego kremu lemon curd (10 min):


Cukier z wodą i roślinną Osełką rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu.

Staramy się nie zagotować całości. Jeżeli mamy termometr celujemy w temperaturę około 50-60°C.

Mieszamy rózgą aż całość stanie się płynna a cukier się rozpuści.

Zdejmujemy z ognia, jeżeli temperatura jest za wysoka, lekko studzimy.

Do ciepłego, ale nie gorącego płynu wsypujemy lecytynę, skórkę z cytryny, kurkumę i wlewamy sok.


Mieszamy energicznie do powstania emulsji.

Przekładamy do pojemnika (np. do słoiczka), studzimy i wstawiamy do lodówki by zgęstniało.




Wskazówki:

Wegański lemon curd będzie dosyć płynny w temperaturze pokojowej i niemal stały, bardzo gęsty w lodówce. W ten sposób możemy sterować jego możliwościami aplikowania.

Warto przetrzeć go przez sitko by pozbyć się ewentualnych grudek. Będzie wtedy bardziej gładki.


Gotowe!


Przepis i zdjęcia autorstwa Tomka Mędrka (instagram.com/tomek.medrek, www.veganhigh.pl)

















330 wyświetleń