Z podanego przepisu otrzymacie 5-6 sporych porcji tego pysznego dania!
Składniki:
100g kostki sojowej
500ml wrzątku
1 łyżka przyprawy do kurczaka (dowolnej)
Mokra marynata
2-3 łyżki jogurtu lub roślinnej śmietany
2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte
2cm imbiru startego lub posiekanego bardzo drobno
sok z połowy cytryny
1 łyżka garam masala
1 łyżka kuminu
1 łyżka kurkumy
1/2 łyżki kaszmirskiego chili (lub 1/2 łyżki słodkiej papryki i duża szczypta chili)
1 łyżka mielonych nasion kolendry
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Na patelni
łyżeczka białej lub 1/2 łyżeczki brązowej gorczycy
2-3 zielone kardamony
2-3 nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie)
1/2 laski cynamonu
garść orzechów nerkowca
150g Osełki Roślinnej z nerkowcami od Wege Sióstr podzielonej na trzy części
2 łyżki oleju
1 średnia cebula pokrojona w sporą kostkę (około 150-200g)
1 ząbek czosnku pokrojony grubo
1cm imbiru pokrojony w paski
700ml (jedna butelka) passaty pomidorowej
1 łyżka kaszmirskiego chili (lub 1 łyżka słodkiej papryki i duża szczypta chili, ale smak i kolor nieco na tym ucierpią)
1/2 łyżki garam masala
3 łyżki śmietany roślinnej
garść drobno posiekanej kolendry
Do dekoracji i podania
chlebki naan
ryż
limonka
posiekana kolendra
Wykonanie (około 1h):
Kostkę sojową zalewamy wrzątkiem.
Dodajemy przyprawę do kurczaka, mieszamy i odstawiamy do nawodnienia na około 10-15 minut.
W tym czasie przygotowujemy mokrą marynatę.
Mieszamy dokładnie wszystkie wymienione składniki. Kostkę mocno odciskamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i wrzucamy do marynaty. Mieszamy tak by marynata oblepiła skutecznie kostkę.
Włączamy piekarnik na najwyższą moc, na funkcję grill. Czekamy aż grzałka rozgrzeje się do czerwoności.
Kostkę układamy na papierze do pieczenia, rozłożonym na blasze. Przypiekamy ją mocno z góry aż do lekkiego przypalenia. Obracamy i przypalamy lekko z drugiej strony.
Wyłączamy piekarnik, kostkę odkładamy na miskę.
Na patelni roztapiamy 1/3 naszej Osełki z nerkowców. Dodajemy olej i rozgrzewamy na średnim ogniu. Na tłuszczu kładziemy: gorczycę, kardamon, nasiona kopru włoskiego, cynamon i orzechy nerkowca. Smażymy około 1-2 minuty aż przyprawy zaczną wydzielać mocny zapach.
Lekko przykręcamy ogień, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy aż cebula lekko się zeszkli (3-4 minuty).
Zalewamy całość passatą. Butelkę płuczemy szklanką wody i również dolewamy na patelnię.
Całość mieszamy, skrobiąc mocno po dnie.
Dodajemy chili, garam masala, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 10 minut.
Na koniec gotowania dodajemy śmietanę, mieszamy i przekładamy wszystko do blendera.
Blendujemy na gładko.
Przecieramy przez sitko na patelnię. Dodajemy śmietanę i kolejną 1/3 kostki Osełki od Wege Sióstr. Znów gotujemy pod przykryciem kilka minut aż masło i śmietana połączą się z sosem.
Dodajemy do sosu zgrillowaną kostkę sojową, mieszamy delikatnie.
Dodajemy ostatnie 50g roślinnej Osełki (tak, to nie pomyłka, to BUTTER chicken), posiekaną kolendrę i dusimy pod przykryciem przez ostatnie 10 minut, mieszając co kilka minut.
Jeżeli sos jest zbyt gęsty i przywiera do dna, dolewamy 100-200ml wody.
Gotowe!
Podajemy z ryżem lub/i naanem, ziołami i limonką.
Wskazówki:
Kostkę można odcisnąć między dwiema deskami do krojenia.
Jeżeli sos dla Waszego blendera jest zbyt gęsty, możecie dolać szklankę wody.
Zamiast kostki sojowej można użyć tofu lub grzybów.
Przepis i zdjęcia autorstwa Tomka Mędrka (instagram.com/tomek.medrek, www.veganhigh.pl)
Comentários