Sałatka makaronowa z Toczonym z nerkowców Wege Siostry



Składniki:

Zalewa do ciecierzycy

  • oliwa z oliwek 3 łyżki

  • przyprawy: sól 0,5 łyżeczki, pieprz 0,5 łyżeczki, mieszanka kebab-gyros 1 łyżeczka

Sos musztardowy

  • musztarda łagodna 5 łyżek

  • syrop klonowy/miód 3 łyżki

  • sok z cytryny 1 łyżka

  • woda 3 łyżki

  • musztarda francuska 1 łyżeczka (opcjonalnie)


Wykonanie:


W garnku wstawiamy wodę do gotowania makaronu. Włączamy piekarnik na 180 stopni. Ciecierzycę opłukujemy i osuszamy. Wysypujemy ją na blachę z papierem do pieczenia. W miseczce łączymy składniki na zalewę i polewamy ciecierzycę, mieszamy rękoma, żeby zalewa oblepiła każde ziarenko. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30-35 minut.


Gdy woda się zagotuje, solimy ją, a makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą.


Pomidorki kroimy na pół, awokado w kostkę, sałatę siekamy.


Wszystkie składniki na sos umieszczamy blenderze i blendujemy.


Do miski wrzucamy ugotowany makaron, pokrojone warzywa, upieczoną ciecierzycę i polewamy sosem.


W palcach rozdzielamy “serek” Toczony z nerkowców i posypujemy nim wierzch sałatki.


Gotowe!


Przepis i zdjęcia autorstwa Martyny Adamczewskiej (www.instagram.com/ro_slinka_cieknie)



34 wyświetlenia