SUSHI Z SERKIEM TOCZONYM Z NERKOWCÓW Z SOLĄ WĘDZONĄ I NORI
Aktualizacja: 4 cze 2020
Składniki:
1 paczka ryżu do sushi
1 paczka wodorostów nori
1 szt. wędzonego tofu
zielona sałata
ogórek
awokado
łososiowa marchewka wg. przepisu Jadłonomia https://www.jadlonomia.com/przepisy/lososiowa-marchewka/
1 serek Toczony z nerkowców z solą wędzoną i nori®
sos sojowy
wasabi
marynowany imbir
Potrzebne akcesoria: mata do zwijania sushi, miska z wodą.
Opłucz i ugotuj ryż do sushi według instrukcji na opakowaniu. Ostudź.
Przygotuj wszystkie składniki do sushi: pokrój w paski tofu, ogórka, awokado, przygotuj marchewkę, porwij sałatę na mniejsze kawałki, pokrój serek Toczony z nerkowców z nori®.
Na bambusowej macie do sushi połóż wodorosty nori - matową stroną do siebie. Powierzchnię nori wyklej cienką warstwą ryżu, pozostawiając u góry margines 3 cm. Na ryżu ułóż składniki: ogórek, tofu, awokado, sałatę, łososiową marchewkę i plastry Toczonego z nerkowców z nori®.
Za pomocą maty roluj sushi, delikatnie je dociskając. Na koniec posmaruj 3 cm margines wodą i zawiń sushi do końca, tak aby brzegi nori się skleiły. Rolkę sushi pokrój na mniejsze kawałki.
Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
Smacznego!
