SUSHI Z SERKIEM TOCZONYM Z NERKOWCÓW Z SOLĄ WĘDZONĄ I NORI

Aktualizacja: cze 4

Składniki:

1 paczka ryżu do sushi

1 paczka wodorostów nori

1 szt. wędzonego tofu

zielona sałata

ogórek

awokado

łososiowa marchewka wg. przepisu Jadłonomia https://www.jadlonomia.com/przepisy/lososiowa-marchewka/

1 serek Toczony z nerkowców z solą wędzoną i nori®

sos sojowy

wasabi

marynowany imbir


Potrzebne akcesoria: mata do zwijania sushi, miska z wodą.


Opłucz i ugotuj ryż do sushi według instrukcji na opakowaniu. Ostudź.

Przygotuj wszystkie składniki do sushi: pokrój w paski tofu, ogórka, awokado, przygotuj marchewkę, porwij sałatę na mniejsze kawałki, pokrój serek Toczony z nerkowców z nori®.


Na bambusowej macie do sushi połóż wodorosty nori - matową stroną do siebie. Powierzchnię nori wyklej cienką warstwą ryżu, pozostawiając u góry margines 3 cm. Na ryżu ułóż składniki: ogórek, tofu, awokado, sałatę, łososiową marchewkę i plastry Toczonego z nerkowców z nori®.


Za pomocą maty roluj sushi, delikatnie je dociskając. Na koniec posmaruj 3 cm margines wodą i zawiń sushi do końca, tak aby brzegi nori się skleiły. Rolkę sushi pokrój na mniejsze kawałki. 

Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.


Smacznego!