TACOSY Z SERKIEM TOCZONYM Z PAPRYKĄ CHIPOTLE

Aktualizacja: cze 4

Przepis sponsorowany przez Toczony z nerkowców z papryką chipotle®

Składniki: 1 Toczony z nerkowców z papryką chipotle® od Wege Sióstr 10 szt. tacosów lub tortilli Składniki na farsz: 1 puszka czerwonej fasoli  1 kolba kukurydzy (obrana) lub 1 puszka kukurydzy 1 puszka lub kartonik pomidorów 1 cebula wędzona papryka 2 łyżeczki kumin 1 łyżeczka cynamon 1/2 łyżeczki cukier trzcinowy 1 łyżeczka ocet balsamiczny 1 łyżeczka sos sojowy 1 łyżka stołowa sól i pieprz olej Składniki na salsę: 1 pomidor 1 ogórek ½ papryki czerwonej 1/2 pęczka kolendry 1 limonka oliwa z oliwek Śmietanka nerkowcowa: ½ szklanki nerkowców namoczonych min. 3 godziny woda 1 szklanka ½ cytryny sól











Wykonanie:

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy 2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżeczkę kuminu, 1/2 łyżeczki cynamonu. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 5 minut.


Dodajemy pomidory, a następnie odcedzoną i przepłukaną fasolę. Chwilę gotujemy i dodajemy kukurydzę, 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę octu balsamicznego oraz 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok. 15 minut.


W międzyczasie przygotowujemy salsę: pomidora, ogórek i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekaną kolendrę (zostawiamy kilka listków do przybrania). Całość skrapiamy sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Dodajemy sól i pieprz do smaku.


Nerkowce miksujemy z wodą na gładką masę a'la śmietanka. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i solimy do smaku. Kroimy Toczony z Nerkowców z papryką chipotle® w małe trójkąty. Na suchej patelni chwilę podgrzewamy nasze tacosy. Następnie nakładamy na nie farsz, salsę i polewamy śmietanką nerkowcową. Na wierzch kładziemy serek Toczony z papryką chipotle® i listki kolendry. Zjadamy od razu!


Wskazówki:

Zamiast fasoli z puszki, możemy użyć fasoli suchej. W takim wypadku, musimy ją odpowiednio wcześniej namoczyć (przez całą noc) a następnie ugotować. Zamiast czerwonej fasoli znakomicie sprawdzi się fasolka adzuki.