TAGLIATELLE Z SELERA Z SEROWYM SOSEM GRZYBOWYM

Aktualizacja: cze 4

Przepis sponsorowany przez Toczony z nerkowców z kozieradką i suszonymi grzybami®

Składniki na dwie porcje:

1 Toczony z nerkowców z suszonymi grzybami i kozieradką® od Wege Sióstr 1 Korzeń selera 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki wody rozmaryn lub tymianek opcjonalnie: garść kurek lub innych grzybów









Wykonanie:

W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. W międzyczasie obieramy korzeń selera i kroimy wzdłuż na kawałki o długości ok. 1 cm. Obieraczką wycinamy z selera cienkie paski a’la tagliatelle. Wrzucamy do wrzątku i blanszujemy ok. 30-60 sekund. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy serek z nerkowców Toczony z suszonymi grzybami i kozieradką® i roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy trochę wody, aby uzyskać konsystencję sosu.

Do rondla z sosem dodajemy wstążki selera i mieszamy z sosem grzybowym. Nakładamy na talerz, posypujemy świeżym rozmarynem lub tymiankiem. My udekorowałyśmy danie kwiatem nasturcji z ogrodu naszej mamy.

Opcjonalnie i w sezonie - do „makaronu" możemy dodać podsmażone kurki lub inne dostępne grzyby.

940 wyświetlenia