top of page

TAGLIATELLE Z SELERA Z WEGAŃSKIM SOSEM SEROWO-GRZYBOWYM

Zaktualizowano: 27 sty 2023


Składniki na dwie porcje:











Wykonanie:

W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. W międzyczasie obieramy korzeń selera i kroimy wzdłuż na kawałki o długości ok. 1 cm. Obieraczką wycinamy z selera cienkie paski a’la tagliatelle. Wrzucamy do wrzątku i blanszujemy ok. 30-60 sekund. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy Toczony z suszonymi grzybami i kozieradką i roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy trochę wody, aby uzyskać konsystencję sosu.

Do rondla z sosem dodajemy wstążki selera i mieszamy z sosem grzybowym. Nakładamy na talerz, posypujemy świeżym rozmarynem lub tymiankiem. My udekorowałyśmy danie kwiatem nasturcji z ogrodu naszej mamy.

Opcjonalnie i w sezonie - do „makaronu" możemy dodać podsmażone kurki lub inne dostępne grzyby.

1207 wyświetleń

Comentarios


bottom of page