Składniki na dwie porcje:
1 Toczony z nerkowców z suszonymi grzybami i kozieradką od Wege Sióstr
1 Korzeń selera
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki wody
rozmaryn lub tymianek
opcjonalnie: garść kurek lub innych grzybów
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. W międzyczasie obieramy korzeń selera i kroimy wzdłuż na kawałki o długości ok. 1 cm. Obieraczką wycinamy z selera cienkie paski a’la tagliatelle. Wrzucamy do wrzątku i blanszujemy ok. 30-60 sekund. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy Toczony z suszonymi grzybami i kozieradką i roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy trochę wody, aby uzyskać konsystencję sosu.
Do rondla z sosem dodajemy wstążki selera i mieszamy z sosem grzybowym. Nakładamy na talerz, posypujemy świeżym rozmarynem lub tymiankiem. My udekorowałyśmy danie kwiatem nasturcji z ogrodu naszej mamy.
Opcjonalnie i w sezonie - do „makaronu" możemy dodać podsmażone kurki lub inne dostępne grzyby.
Comments