Składniki:
ciasto francuskie 1 sztuka
pomidory 3-4 sztuki
pomidorki koktajlowe ok. 5 sztuk
Toczony z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim od Wege Sióstr 1 sztuka
masa do smarowania
tofu naturalne 1 sztuka
suszone pomidory 6 sztuk
mleko roślinne 4 łyżki
oliwa/zalewa z suszonych pomidorów 1 łyżka
przyprawy: sól 1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
W blenderze łączymy wszystkie składniki na masę do smarowania.
Ciasto francuskie rozwijamy i zawijamy boki do środka, tak żeby była wyższa krawędź tak około 1,5 cm.
Świeże pomidory i Toczony z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim kroimy na plasterki, a pomidorki koktajlowe na pół.
Ciasto smarujemy masą, układamy na nim plasterki Toczonego, a na nich pomidory.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Gotowe!
Przepis i zdjęcia autorstwa Martyny Adamczewskiej (www.instagram.com/ro_slinka_cieknie)
Kommentit