Wegański tort truskawkowy z kremem na Osełce roślinnej



Klasyk po wegańsku, czyli tort z kremem waniliowym i truskawkami w oparciu o Osełkę roślinną z nerkowcami Wege Siostry®

porcje dla 8 – 10 osób

Składniki:

wegański biszkopt – wszystko przygotuj podwójnie*:

· 150 g cukru

· 220 g mąki pszennej

· 1 łyżeczka sody oczyszczonej

· szczypta soli

· 240 ml mleka owsianego (lub innego roślinnego, ale to ma dobry smak)

· 80 ml oleju rzepakowego

· 1 ½ łyżki octu jabłkowego


*do tortu potrzebujesz 4 blaty biszkoptu, ale upieczone w 2 turach, wtedy łatwiej o udany wypiek i brak zakalca

krem:

· 420 g (400 ml) aquafaby (ilość z 2 – 3 puszek z ciecierzycą)

· 200 g cukru

· 70 g cukru pudru

· ½ łyżeczki winianu potasu

· 570 g roślinnej Osełki roślinnej z nerkowcami Wege Siostry®, bez soli (w temp. pokojowej – to bardzo ważne!)

· 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 laski waniliowej

· 450 g truskawek

Przygotowanie:

1.

Najlepiej dzień wcześniej upiecz biszkopty, aby się dobrze wystudziły. Piekarnik nagrzej do 175 °C (bez termoobiegu). Przygotuj dużą miskę, trzepaczkę i duży kubek. Do miski odważ wszystkie suche składniki. Wymieszaj je trzepaczką. W kubku połącz ze sobą mleko i ocet, a następnie przelej do suchych składników i dodaj olej. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. Dno formy o śr. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej przygotowaną masę i piecz ok. 40-45 min. do „suchego patyczka“.

2.

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 15 min, następnie wyciągnij ciasto z formy i przygotuj ją do upieczenia drugiego. Postępuj analogicznie, jak w pkt. 1.

3.

Przy pomocy ząbkowanego noża odetnij najbardziej wystający czubek z obu ciast, a postałą cześć przekrój na 2 równe blaty. W rezultacie otrzymasz 4 biszkoptowe dyski.

4.

Aquafabę i cukier doprowadź do wrzenia i gotuj na mocnym ogniu 15 min, aż zacznie się wyraźnie pienić i odparuje ok. 1/3 objętości. W pełni ostudzoną, zredukowaną wodę z ciecierzycy ubij mikserem na wysokich obrotach, jak na klasyczną bezę, aż stanie się sztywna i lśniąca. Potrwa to ok. 8-10 min. Cukier puder wymieszaj z winianem potasu i dodawaj do piany łyżka po łyżce, za każdym razem miksując do połączenia. Na koniec wlej esencję waniliową. Nie przerywając ubijania, zacznij dodawać, znów łyżka po łyżce (to bardzo istotne), roślinną osełkę. W pewnym momencie masa straci na objętości i zacznie wyglądać na zważoną – nie przejmuj się, dodawaj dalej, w odstępach czasu kolejne porcje tłuszczu. Miksuj dopóki masa nie zacznie z powrotem wyglądać jak jednolity, puszysty krem. Całość potrwa ok. 20 min.

5.

W trakcie miksowania, pokrój większość truskawek w plasterki, odkładając 7 sztuk do dekoracji.

6.

Połóż na platerze pierwszy blat, posmaruj ok.1/4 kremu, ułóż 1/3 pokrojonych truskawek, przykryj kolejnym blatem i tak do ostatniej warstwy. Wyrównaj boki, posmaruj tort z zewnątrz bardzo cienką warstwą kremu, a resztę pozostaw w temp. pokojowej* do dekoracji. Schowaj ciasto do lodówki na ok. 30 min, aby stężało. Wyciągnij i wykończ pozostawionym uprzednio kremem. Udekoruj truskawkami i wstaw do lodówki na min. 7 godzin, aby smaki się przegryzły.

*jeśli postanowisz wykończyć tort później, także krem schowaj do lodówki, lecz przed użyciem doprowadź go do temp. pokojowej i ponownie ubij mikserem.