Vermezanowe frytki z polenty



Składniki

  • 1 szklanka polenty (kaszki kukurydzianej)

  • 2 szklanki bulionu lub wody

  • 1/2-3/4 szklanki mleka roślinnego (zacząć od 1/2 i w razie potrzeby dodać więcej)

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki Vermezanu z nerkowców

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz do smaku

  • oliwa

Przygotowanie

Przygotowanie najlepiej zacząć wieczorem lub co najmniej kilka godzin wcześniej, żeby polenta dobrze ostygła.

W garnuszku zagotować bulion i wsypać polentę. Kaszka szybko wchłonie wodę, więc trzeba uważać, żeby nie przypalić. Dolać mleko i dalej mieszać na niewielkim ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, Vermezan i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia.

Prostokątną formę wysmarować oliwą. Wyłożyć na nią gotową polentę i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Ostudzoną polentę wyłożyć na blat lub deskę i pokroić na kształt frytek. Teraz można dodatkowo obsypać nasze frytki Vermezanem, ale można zrobić to także po upieczeniu.


Gotowe frytki nasmarować jeszcze oliwą i piec około 20 minut w 180 stopniach, w połowie czasu odwracając je na drugą stronę.


Podawać z ulubionymi sosami, np. roślinnym majonezem lub sosem czosnkowym.


Przepis i zdjęcia autorstwa Zosi Zalewskiej (instagram.com/zalewianka)





291 wyświetlenia