Składniki
1 szklanka polenty (kaszki kukurydzianej)
2 szklanki bulionu lub wody
1/2-3/4 szklanki mleka roślinnego (zacząć od 1/2 i w razie potrzeby dodać więcej)
1 ząbek czosnku
3 łyżki Vermezanu z nerkowców
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku
oliwa
Przygotowanie
Przygotowanie najlepiej zacząć wieczorem lub co najmniej kilka godzin wcześniej, żeby polenta dobrze ostygła.
W garnuszku zagotować bulion i wsypać polentę. Kaszka szybko wchłonie wodę, więc trzeba uważać, żeby nie przypalić. Dolać mleko i dalej mieszać na niewielkim ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, Vermezan i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia.
Prostokątną formę wysmarować oliwą. Wyłożyć na nią gotową polentę i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ostudzoną polentę wyłożyć na blat lub deskę i pokroić na kształt frytek. Teraz można dodatkowo obsypać nasze frytki Vermezanem, ale można zrobić to także po upieczeniu.
Gotowe frytki nasmarować jeszcze oliwą i piec około 20 minut w 180 stopniach, w połowie czasu odwracając je na drugą stronę.
Podawać z ulubionymi sosami, np. roślinnym majonezem lub sosem czosnkowym.
Przepis i zdjęcia autorstwa Zosi Zalewskiej (instagram.com/zalewianka)
Comments