Składniki:
4 łyżki siemienia lnianego zmielonego (jeżeli użyjesz złocistego naleśnik będzie jaśniejszy)
480 ml mleka owsianego
½ łyżeczki soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
165 g mąki
Do podania:
2 szklanki pomidorków koktajlowych + 2 łyżki oliwy z oliwek
½ opakowania Toczonego z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim od Wege Siostry
Świeża bazylia
Przygotowanie:
Siemię lniane mieszamy z 12 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut.
Na patelnię żeliwną lub do naczynia żaroodpornego wkładamy 1 czubatą łyżkę roślinnej Osełki od Wege Sióstr.
Do innego naczynia żaroodpornego wkładamy pomidorki i zalewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solimy.
Patelnię z osełką i pomidorki wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy go do 200 stopni (góra dół).
Do blendera wlewamy mleko owsiane, siemię lniane, mąkę, sól i proszek do pieczenia i blendujemy. Wyjmujemy gorąca patelnię i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 30 – 35 minut.
Wyjmujemy dutch baby i pomidorki z piekarnika, wykładamy pomidorki na wierzch, na to kruszymy Toczonego od Wege Sióstr, dekorujemy bazylią.
SMACZNEGO!
Przepis i zdjęcia autorstwa Doroty Domino Fly me to the spoon
Comments