top of page

Wegański dutch baby na wytrawnie z Toczonym z suszonymi pomidorami

Zaktualizowano: 31 lip 2023



Składniki:

  • 1 łyżka Osełki roślinnej z nerkowcami od Wege Sióstr

  • 4 łyżki siemienia lnianego zmielonego (jeżeli użyjesz złocistego naleśnik będzie jaśniejszy)

  • 480 ml mleka owsianego

  • ½ łyżeczki soli

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 165 g mąki

Do podania:

Przygotowanie:


Siemię lniane mieszamy z 12 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut.

Na patelnię żeliwną lub do naczynia żaroodpornego wkładamy 1 czubatą łyżkę roślinnej Osełki od Wege Sióstr.

Do innego naczynia żaroodpornego wkładamy pomidorki i zalewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, solimy.


Patelnię z osełką i pomidorki wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy go do 200 stopni (góra dół).


Do blendera wlewamy mleko owsiane, siemię lniane, mąkę, sól i proszek do pieczenia i blendujemy. Wyjmujemy gorąca patelnię i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 30 – 35 minut.


Wyjmujemy dutch baby i pomidorki z piekarnika, wykładamy pomidorki na wierzch, na to kruszymy Toczonego od Wege Sióstr, dekorujemy bazylią.


SMACZNEGO!


Przepis i zdjęcia autorstwa Doroty Domino Fly me to the spoon

248 wyświetleń

Comments


bottom of page