Ten przepis na wegański małpi chlebek powstał z okazji Tłustego Czwartku, ale zapewniamy, że sprawdzi się przy wielu innych słodkich okazjach 😋
Składniki na ciasto drożdżowe:
150 ml ciepłego mleka roślinnego
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżki cukru
250 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
50 g Osełki roślinnej z nerkowcami od Wege Sióstr (1/3 kostki)
Dodatkowo:
100 g Osełki roślinnej z nerkowcami od Wege Sióstr (2/3 kostki)
1/3 szklanki drobnego białego cukru
1/3 szklanki drobnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko wymieszaj w dużej misce z cukrem i drożdżami. Dodaj mąkę oraz sól, porządnie wymieszaj i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodaj pokrojoną w kostkę, miękką Osełkę roślinną i zagniataj dalej, aż osełka całkowicie połączy się z resztą składników, a ciasto będzie gładkie i błyszczące. Uformuj ciasto w kulę, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrastania na 1,5h. Ciasto możesz również przygotować w robocie kuchennym, korzystając z haka do ciasta drożdżowego.
Pozostałą porcję Osełki roślinnej od Wege Sióstr (100 g) rozpuść i przelej do miski. W kolejnej misce wymieszaj biały i brązowy cukier z cynamonem. Małą keksówkę (ok. 21 x 11 cm) posmaruj odrobiną osełki.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Delikatnie rozwałkuj lub po prostu rozciągnij ciasto palcami, a następnie pokrój placek na 30-40 małych kawałków (nie muszą być idealnie równe). Każdy kawałek uformuj w kulkę, zanurz w roztopionej osełce, a następnie obtocz w cukrze cynamonowym i od razu przełóż na blaszkę. Jeśli na koniec zostanie ci trochę osełki to polej nią ciasto w blaszce. Przykryj blaszkę i odstaw ciasto na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Piecz około 35-40 minut, aż wierzch ciasta będzie złotobrązowy. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj kilka minut i przełóż ciasto na talerz (uważaj, żeby nie poparzyć się karmelem).
Smacznego!
Przepis i zdjęcia autorstwa Agnieszki Mikuckiej-Sokołowskiej www.instagram.com/szalejusienajadlam
Comments