Składniki na 12 sztuk:
1 opakowanie roślinnej alternatywy dla sera Toczony z nerkowców z papryką chipotle i nitkami chilli
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
1 łyżka brązowego cukru
1/3 szklanki oleju/oliwy o neutralnym smaku
1 szklanka kukurydzy z puszki
garść posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem.
Przygotuj mokre składniki. Do miski wlej mleko roślinne oraz ocet i odstaw na 5 minut. W tym czasie mleko powinno się ściąć (w zależności od rodzaju użytego mleka roślinnego będzie to bardziej lub mniej widoczne). Następnie dodaj do mleka brązowy cukier oraz olej i dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj suche składniki: oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól. Do suchych składników wlej mokre składniki i wymieszaj do połączenia. Na koniec dodaj do ciasta kukurydzę i szczypiorek.
Tak przygotowanym ciastem wypełnij foremki na muffinki do 3/4 wysokości. Najlepiej użyj silikonowych foremek, bo ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej jest dość wilgotne i klejące. Toczony z papryką chipotle i nitkami chilli podziel na 12 trójkątnych kawałków. Wciśnij po kawałku Toczonego w środek każdej muffinki i wstaw foremki do piekarnika. Piecz około 20 minut, aż babeczki lekko się zarumienią.
Gotowe! Smacznego!
Przepis i zdjęcia autorstwa Agnieszki Mikuckiej-Sokołowskiej www.instagram.com/szalejusienajadlam
Commentaires