top of page

Muffinki kukurydziane z Toczonym z chipotle



Składniki na 12 sztuk:

  • 1 opakowanie roślinnej alternatywy dla sera Toczony z nerkowców z papryką chipotle i nitkami chilli

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 szklanka mleka roślinnego

  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego

  • 1 łyżka brązowego cukru

  • 1/3 szklanki oleju/oliwy o neutralnym smaku

  • 1 szklanka kukurydzy z puszki

  • garść posiekanego szczypiorku


Wykonanie:


Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem.


Przygotuj mokre składniki. Do miski wlej mleko roślinne oraz ocet i odstaw na 5 minut. W tym czasie mleko powinno się ściąć (w zależności od rodzaju użytego mleka roślinnego będzie to bardziej lub mniej widoczne). Następnie dodaj do mleka brązowy cukier oraz olej i dokładnie wymieszaj.


W osobnej misce wymieszaj suche składniki: oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz sól. Do suchych składników wlej mokre składniki i wymieszaj do połączenia. Na koniec dodaj do ciasta kukurydzę i szczypiorek.


Tak przygotowanym ciastem wypełnij foremki na muffinki do 3/4 wysokości. Najlepiej użyj silikonowych foremek, bo ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej jest dość wilgotne i klejące. Toczony z papryką chipotle i nitkami chilli podziel na 12 trójkątnych kawałków. Wciśnij po kawałku Toczonego w środek każdej muffinki i wstaw foremki do piekarnika. Piecz około 20 minut, aż babeczki lekko się zarumienią.


Gotowe! Smacznego!


Przepis i zdjęcia autorstwa Agnieszki Mikuckiej-Sokołowskiej www.instagram.com/szalejusienajadlam

175 wyświetleń
bottom of page