top of page

Roślinny kulebiak z pieczonymi warzywami i Toczonym z żurawiną

Zaktualizowano: 27 sty 2023



Składniki


Na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej (typ 550)

  • 1 szklanka mleka owsianego (+ 2 łyżki do posmarowania kulebiaka przed pieczeniem)

  • 2 łyżeczki suszonych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Na nadzienie:

Na marynatę:

  • 3 łyżki oleju lnianego (lub oliwy z oliwek)

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki syropu z agawy (lub klonowego)

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka oliwy truflowej

  • Szczypta soli

Listki z kilku gałązek świeżego tymianku


Wykonanie


Mleko roślinne lekko podgrzej. Gdy będzie ciepłe, rozpuść w nim cukier i suszone drożdże.

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól oraz mleko roślinne z dodatkami. Kiedy składniki zaczną się łączyć, wlej jeszcze oliwę z oliwek i zagnieć na elastyczne i jednolite ciasto. Uformuj kulę, odłóż ją do miski i odstaw na godzinę pod przykryciem.


Włącz piekarnik i ustaw na 180 stopni (z termoobiegiem).

Wszystkie składniki marynaty umieść w małym słoiczku i wymieszaj potrząsając. Pieczarki i szalotki pokrój w ćwiartki, a dynię w niewielką kostkę. Wszystkie warzywa przełóż na blaszkę, polej marynatą i dokładnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dorzuć na blaszkę orzechy pekan i suszoną żurawinę i przemieszaj składniki. Ostudź farsz.


Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj wyrośnięte ciasto drożdżowe na duży prostokąt (możesz wcześniej odłożyć kawałek ciasta na ozdobienie wierzchu kulebiaka). Przełóż rozwałkowane ciasto na papier do pieczenia. Rozłóż na nim ostudzony farsz, zostawiając kilka centymetrów wolnego miejsca wzdłuż jednej z dłuższych krawędzi, aby później połączyć w tym miejscu ciasto. Toczony z żurawiną pokrój na grube plasterki i rozłóż na farszu.

Zwiń ciasto w roladę, dokładnie zlepiając wszystkie miejsce łączenia. Końcówki zawiń pod spód. Posmaruj kulebiak mlekiem roślinnym i jeśli masz ochotę ozdób jego wierzch odłożonym wcześniej ciastem. Możesz je rozwałkować i powycinać przy pomocy foremek do ciastek.

Zostaw kulebiak na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (dzięki temu nie popęka).

Piecz przez 30-40 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem), aż kulebiak nabierze złotobrązowego koloru.


Gotowe!


Przepis i zdjęcia autorstwa Agnieszki Mikuckiej-Sokołowskiej www.instagram.com/szalejusienajadlam

141 wyświetleń
bottom of page