Składniki
ciasto
mąka 3 szklanki
mleko roślinne 2/3 szklanki
Osełka roślinna z nerkowcami Wege Siostry 100g (temperatura pokojowa)
cukier 3 łyżki
drożdże suszone 10g (1 łyżka)
sól szczypta
Smarowaniec z nerkowców Wege Siostry klasyk 1 opakowanie
cukier/cukier puder 3 łyżki
mleko roślinne 2 łyżki
truskawki 10 sztuk
sok z cytryny 1 łyżka
płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Do miski wrzucamy mąkę, drożdże, sól i cukier, mieszamy. Dodajemy ciepłe (nie gorące!) mleko i Osełkę Roślinną. Ciasto zagniatamy, możemy też wyrobić za pomocą miksera z odpowiednimi końcówkami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 stopni C. Truskawki z sokiem z cytryny blendujemy. Smarowaniec klasyczny przekładamy do miski, łączymy z mlekiem i cukrem pudrem, mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy najlepiej na kształt prostokąta. Smarujemy najpierw Smarowańcem potem truskawkami (musimy uważać, żeby nie nałożyć za dużo, bo nam wypłynie).
Ciasto zawijamy w roladę, potem kroimy ją wzdłuż, na pół. I te dwa powstałe "paski" zawijamy jak warkocz.
Do formy (keksówki) wkładamy papier do pieczenia, a potem chlebek. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Chlebek wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 30-35 minut, do momentu zarumienia.
Gotowe!
留言