Zawijany chlebek ze Smarowańcem z nerkowców i truskawkami



Składniki


ciasto



  • truskawki 10 sztuk

  • sok z cytryny 1 łyżka


  • płatki migdałowe do posypania

Wykonanie:


Do miski wrzucamy mąkę, drożdże, sól i cukier, mieszamy. Dodajemy ciepłe (nie gorące!) mleko i Osełkę Roślinną. Ciasto zagniatamy, możemy też wyrobić za pomocą miksera z odpowiednimi końcówkami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.


Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 stopni C. Truskawki z sokiem z cytryny blendujemy. Smarowaniec klasyczny przekładamy do miski, łączymy z mlekiem i cukrem pudrem, mieszamy.



Ciasto rozwałkowujemy najlepiej na kształt prostokąta. Smarujemy najpierw Smarowańcem potem truskawkami (musimy uważać, żeby nie nałożyć za dużo, bo nam wypłynie).


Ciasto zawijamy w roladę, potem kroimy ją wzdłuż, na pół. I te dwa powstałe "paski" zawijamy jak warkocz.


Do formy (keksówki) wkładamy papier do pieczenia, a potem chlebek. Posypujemy płatkami migdałowymi.


Chlebek wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 30-35 minut, do momentu zarumienia.


Gotowe!

111 wyświetleń