top of page

Zielona sałatka z Sałatkowym z nerkowców – Wege Siostry x Dominika Targosz

Pora na kolejny przepis z cyklu: Szybkie, letnie przepisy Dom Targosz x Wege Siostry!


Zielona sałatka z fasolką, tłuczonym ogórkiem, agrestem, orzechami włoskimi i Sałatkowym z nerkowców. Cudo!




Składniki:

  • 250g zielonej fasolki

  • 2-3 nieduże ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy

  • 2 garści agrestu

  • 100g orzechów włoskich

  • oliwa, sól, sok z cytryny do smaku


Przygotowanie:


Fasolkę pozbaw twardych końcówek i ugotuj al dente we wrzącej, osolonej wodzie (5-7 minut)

Odcedź i przelej zimną wodą, wrzuć do dużej miski.


Ogórki ułóż na desce i uderzając tępą stroną noża rozgnieć je na mniejsze kawałki, większe cząstki możesz przekroić dodatkowo nożem. Dzięki takiemu ugniataniu nierównomierne kawałki lepiej oblepią się dressingiem i będą bardziej chrupiące.


Sałatkowy pokrój w kostkę, posiekaj orzechy włoskie, agrest pokrój na połówki.

Wszystkie składniki wrzuć do miski z fasolkę, wlej oliwę, posól i dodaj sok z cytryny.



57 wyświetleń
bottom of page