top of page

Biwakowe Tagliatelle z Toczonym z suszonymi pomidorami – Wege Siostry x Dominika Targosz

Przedstawiamy naszą Ambasadorkę! Dominika Targosz to twórczyni kulinarna, autorka wspaniałej książki kucharskiej "Roślinna Sprawa" i publikacji pod patronatem RoślinnieJemy. Pokazuje jak jeść prosto, ale niebanalnie i gotować nie z listą i planem ale z głowy i serca. Tworzy przepyszne przepisy z warzywami w roli głównej – w sycących, komfortowych, a czasem zaskakujących kreacjach. Lubi dzielić się sprytnymi patentami i przemycać sentymentalne smaki w roślinnej osłonie.


W najbliższym czasie spodziewajcie się wielu przepisów od Dominiki z wykorzystaniem naszych roślinnych alternatyw dla sera i masła 🧀


Przed Wami pierwszy z cyklu: Letnie, szybkie przepisy. Idealny na #PomidorowySierpień, który dalej u nas rządzi!


Biwakowe tagliatelle z Toczonym z suszonymi pomidorami, gniecionymi pomidorami, szalotką i bazylią


Składniki na 2 porcje:


Przygotowanie:


Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, zachowaj 1/4 szklanki wody z gotowania.

Pomidorki pokrój na połówki, a szalotkę na cienkie pióra. Włóż do dużej miski, posól i ugnieć, żeby pomidory puściły sok. Najlepiej użyć rąk, żeby dobrze rozdrobnić pomidorki. Dodaj oliwę, płatki chili. Pokrój na mniejsze kawałki Toczony z suszonymi pomidorami i wymieszaj.


Odcedź makaron (pamiętaj o zachowaniu wody). Wrzuć wszystko do miski z pomidorkami i wymieszaj dobrze, żeby makaron pokrył się kremowym sosem.


Rozłóż porcje makaronu na talerze, dodaj bazylię. Świetnie smakuje posypany Vermezanem z nerkowców.




122 wyświetlenia
bottom of page