Mamy dla Was przepis, który powstał we współpracy z jedną z naszych ulubionych wege twórczyń: Alicją Rokicką, znaną jako Wegan Nerd. To prosty i szybki przepis, który będzie idealny na letnie śniadanie i celebruje pomidory w szczycie sezonu! Świętujcie z nami Pomidorowy Sierpień!
Składniki:
1-2 Toczone z nerkowców z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim
2 łyżki cytryny
200g małych kolorowych pomidorów
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżka octu jabłkowego lub innego owocowego octu
listki świeżej bazylii
listki świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
Przygotowanie:
Toczony z nerkowców z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim wyciągnij z lodówki
i zostaw na blacie na 30 minut by nabrał temperatury pokojowej.
Toczony pokrój w kostkę i przenieś do dużej miski. Dodaj ok. 2 łyżki soku z cytryny. Zacznij miksować, ubijać blenderem lub ręcznie trzepaczką. Ubijaj 2 minuty, by powstała kremowa konsystencja. Przenieś na chwilę do lodówki.
Pomidorki pokrój na ćwiartki i przenieś do miseczki. Dodaj oliwę, sól, pieprz i ocet. Wymieszaj. Zioła (dużo ziół!) posiekaj drobno i dodaj do pomidorków.
Ubity Toczony przenieś ładnie na talerz i przykryj ziołowymi pomidorkami.
Dla ozdoby posyp ziołami lub jadalnymi kwiatami.
Zjedz z grzanką z dobrego chleba!
Comentários