top of page

Ubijany pomidorowy Toczony ze świeżymi pomidorkami i ziołami



Mamy dla Was przepis, który powstał we współpracy z jedną z naszych ulubionych wege twórczyń: Alicją Rokicką, znaną jako Wegan Nerd. To prosty i szybki przepis, który będzie idealny na letnie śniadanie i celebruje pomidory w szczycie sezonu! Świętujcie z nami Pomidorowy Sierpień!


Składniki:


Przygotowanie:


Toczony z nerkowców z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim wyciągnij z lodówki

i zostaw na blacie na 30 minut by nabrał temperatury pokojowej.

Toczony pokrój w kostkę i przenieś do dużej miski. Dodaj ok. 2 łyżki soku z cytryny. Zacznij miksować, ubijać blenderem lub ręcznie trzepaczką. Ubijaj 2 minuty, by powstała kremowa konsystencja. Przenieś na chwilę do lodówki.

Pomidorki pokrój na ćwiartki i przenieś do miseczki. Dodaj oliwę, sól, pieprz i ocet. Wymieszaj. Zioła (dużo ziół!) posiekaj drobno i dodaj do pomidorków.

Ubity Toczony przenieś ładnie na talerz i przykryj ziołowymi pomidorkami.

Dla ozdoby posyp ziołami lub jadalnymi kwiatami.


Zjedz z grzanką z dobrego chleba!

51 wyświetleń
bottom of page