Z tego przepisu otrzymacie 12 sztuk Jalapeno Poppers, czyli roślinnych przekąsek z charakterem.
Składniki:
6 papryczek jalapeno lub padron (jeżeli wolicie wersję łagodną)
Nadzienie
1/2 opakowania klasycznego Smarowańca od Wege Sióstr (75g)
50-100g (2-3 duże łyżki) kwaśnej, wegańskiej śmietany + trochę do dekoracji/podania
1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
porządna szczypta kuminu
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
garstka posiekanych listków kolendry
sok z ćwiartki limonki
szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku
Skwarki z shiitake (opcjonalne)
1/2 łyżki oleju
3-4 grzyby shiitake świeże lub suszone po namoczeniu we wrzątku (około 10 minut)
szczypta soli (najlepiej wędzonej)
1 łyżeczka octu (najlepiej czarnego)
Panierka
2 garści panko (jeżeli używacie grubszego to nieco je rozgniećcie)
2 łyżki Osełki od Wege Sióstr
1 ząbek czosnku
kilka szczypt papryki wędzonej lub słodkiej w proszku
Wykonanie:
Zaczynamy od wydrążenia jalapeno.
Odcinamy ogonek (ale jak najbliżej to możliwe). Przecinamy je na pół, wzdłuż i wydłubujemy nasiona oraz membrany (im mniej ich zostanie tym mniej ostre będą poppersy). Jalapeno po oczyszczeniu musi wyglądać jak łódeczka. Prawidłowo oczyszczone jalapeno powinno wyglądać tak:
Na patelni rozgrzewamy mocno olej.
Shiitake kroimy na bardzo-bardzo drobną kostkę i wrzucamy na olej.
Od razu posypujemy solą i czekamy aż zacznie się brązowić. Mieszamy od czasu do czasu.
Gdy z shiitake powstaną brązowe, lekko chrupiące skwarki, zdejmujemy patelnię z ognia.
Układamy shiitake w jednej kupce, na środku patelni i polewamy octem.
Czekamy aż część odparuje, a część zostanie wchłonięta przez skwarki.
Osuszamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wszystkie składniki nadzienia (oraz skwarki, jeżeli zdecydowaliśmy się je przygotować) umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
Farsz powinien być gęsty jak pasta do smarowania chleba, a jego gęstość można regulować ilością śmietany i Smarowańca.
Tymczasem na patelni, na średnim ogniu, roztapiamy Osełkę.
Obieramy i kroimy drobno lub przeciskamy/ścieramy ząbek czosnku.
Gdy Osełka jest już roztopiona i gorąca, wrzucamy czosnek i czekamy aż zacznie wydzielać mocny zapach.
Dosypujemy dwie garści panko i mieszamy aż wchłonie całe masło i aromat.
Podgrzewamy do czasu aż panko zacznie łapać złoto-brązowy kolory (można podkręcić ogień, ale trzeba uważać by nie spalić panierki).
Jalapeno nadziewamy i odwracamy farszem do spodu, dociskając do panierki – powinna bez problemu oblepić górę poppersa.
Roślinne jalapeno poppers układamy panierką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy je niewielką ilością papryki wędzonej lub słodkiej i możemy zabrać się za pieczenie.
Pierwszy sposób pieczenia:
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, góra-dół.
Wkładamy nadziane poppersy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut.
W ten sposób wyjdą miękkie i bardziej się przegryzą.
Drugi sposób pieczenia:
Uruchamiamy opcję grill na maksymalną temperaturę.
Wkładamy wegańskie jalapeno poppers pod grzałkę i czekamy aż zaczną lekko skwierczeć a panko stanie się złoto-brązowe (powinno to zająć maksymalnie kilka minut).
Pilnujemy by nie spalić panierki.
W ten sposób wyjdą nadal chrupiące, bardziej świeże.
Podajemy z kolendrą, kwaśną śmietaną i limonką.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia autorstwa Tomka Mędrka (instagram.com/tojemedrek, www.veganhigh.pl)
Comments