Jalapeno Poppers – papryczki nadziewane Smarowańcem z nerkowców


Z tego przepisu otrzymacie 12 sztuk Jalapeno Poppers, czyli roślinnych przekąsek z charakterem.


Składniki:


  • 6 papryczek jalapeno lub padron (jeżeli wolicie wersję łagodną)


Nadzienie


  • 1/2 opakowania klasycznego Smarowańca od Wege Sióstr (75g)

  • 50-100g (2-3 duże łyżki) kwaśnej, wegańskiej śmietany + trochę do dekoracji/podania

  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych

  • porządna szczypta kuminu

  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

  • garstka posiekanych listków kolendry

  • sok z ćwiartki limonki

  • szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku


Skwarki z shiitake (opcjonalne)


  • 1/2 łyżki oleju

  • 3-4 grzyby shiitake świeże lub suszone po namoczeniu we wrzątku (około 10 minut)

  • szczypta soli (najlepiej wędzonej)

  • 1 łyżeczka octu (najlepiej czarnego)


Panierka


  • 2 garści panko (jeżeli używacie grubszego to nieco je rozgniećcie)

  • 2 łyżki Osełki od Wege Sióstr

  • 1 ząbek czosnku

  • kilka szczypt papryki wędzonej lub słodkiej w proszku


Wykonanie:


Zaczynamy od wydrążenia jalapeno.

Odcinamy ogonek (ale jak najbliżej to możliwe). Przecinamy je na pół, wzdłuż i wydłubujemy nasiona oraz membrany (im mniej ich zostanie tym mniej ostre będą poppersy). Jalapeno po oczyszczeniu musi wyglądać jak łódeczka. Prawidłowo oczyszczone jalapeno powinno wyglądać tak:





Na patelni rozgrzewamy mocno olej.

Shiitake kroimy na bardzo-bardzo drobną kostkę i wrzucamy na olej.

Od razu posypujemy solą i czekamy aż zacznie się brązowić. Mieszamy od czasu do czasu.

Gdy z shiitake powstaną brązowe, lekko chrupiące skwarki, zdejmujemy patelnię z ognia.

Układamy shiitake w jednej kupce, na środku patelni i polewamy octem.

Czekamy aż część odparuje, a część zostanie wchłonięta przez skwarki.

Osuszamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wszystkie składniki nadzienia (oraz skwarki, jeżeli zdecydowaliśmy się je przygotować) umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.

Farsz powinien być gęsty jak pasta do smarowania chleba, a jego gęstość można regulować ilością śmietany i Smarowańca.





Tymczasem na patelni, na średnim ogniu, roztapiamy Osełkę.

Obieramy i kroimy drobno lub przeciskamy/ścieramy ząbek czosnku.

Gdy Osełka jest już roztopiona i gorąca, wrzucamy czosnek i czekamy aż zacznie wydzielać mocny zapach.

Dosypujemy dwie garści panko i mieszamy aż wchłonie całe masło i aromat.

Podgrzewamy do czasu aż panko zacznie łapać złoto-brązowy kolory (można podkręcić ogień, ale trzeba uważać by nie spalić panierki).

Jalapeno nadziewamy i odwracamy farszem do spodu, dociskając do panierki – powinna bez problemu oblepić górę poppersa.

Roślinne jalapeno poppers układamy panierką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posypujemy je niewielką ilością papryki wędzonej lub słodkiej i możemy zabrać się za pieczenie.


Pierwszy sposób pieczenia:

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, góra-dół.

Wkładamy nadziane poppersy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut.

W ten sposób wyjdą miękkie i bardziej się przegryzą.


Drugi sposób pieczenia:

Uruchamiamy opcję grill na maksymalną temperaturę.

Wkładamy wegańskie jalapeno poppers pod grzałkę i czekamy aż zaczną lekko skwierczeć a panko stanie się złoto-brązowe (powinno to zająć maksymalnie kilka minut).

Pilnujemy by nie spalić panierki.

W ten sposób wyjdą nadal chrupiące, bardziej świeże.


Podajemy z kolendrą, kwaśną śmietaną i limonką.


Smacznego!


Przepis i zdjęcia autorstwa Tomka Mędrka (instagram.com/tojemedrek, www.veganhigh.pl)


56 wyświetleń