top of page

Roślinny Kremowy Sernik w stylu baskijskim - Wege Siostry x Dominika Targosz



Składniki na tortownicę o średnicy ok. 21 cm:


Masa:




• 300 g tofu naturalnego (najlepiej typu silken)


• 200 g cukru pudru


• 130 g gęstej alternatywy dla śmietany 18%


• 30 g skrobi ziemniaczanej


• 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)


• 1 laska wanilii (ziarenka) lub ekstrakt waniliowy



Spód:


• 150 g ciasteczek owsianych lub korzennych



• 1 łyżka syropu klonowego


• szczypta soli



Przygotowanie:


Ciasteczka rozdrobnij na pył. Rozpuść Osełkę roślinną, dodaj sól i syrop klonowy. Wlej do ciasteczek, wymieszaj i przełóż do wyłożonej papierem tortownicy. Wyrównaj i ugnieć na dnie.


Piekarnik rozgrzej do 220℃. Tofu zblenduj ręcznie na kremową pastę. Smarowaniec Kremowy i pozostałe składniki na masę przełóż do miski, wymieszaj dokładnie na gładki krem. Uwaga: zrób to ręcznie trzepaczką – mikser napowietrzy masę i sernik nie będzie idealnie kremowy. Masę wylej na spód i wyrównaj.


Wsuń tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 45-50 minut aż będzie równomiernie przypieczony i złotobrązowy z wierzchu, ale wciąż płynny w środku.


Sernik wystudź i przełóż na noc do lodówki (tego kroku nie można pominąć!).


Opcjonalnie: posyp sernik drobnym cukrem i opal cukierniczym palnikiem, by powstała chrupiąca, karmelowa skorupka.


Gotowe!




2332 wyświetlenia
bottom of page