Składniki:
Ciasto:
180g mąki pszennej lub orkiszowej
50g wody
90g masła roślinnego, pokrojone w kosteczkę
1 łyżeczka soli
1 cebula
1/2 niedużej dyni piżmowej
1 łyżeczka tymianku świeżego lub suszonego
świeżo mielony pieprz
3-4 łyżki syropu klonowego
1-2 łyżki mleka roślinnego
orzechy laskowe do posypania
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z solą a w osobnej miseczce Kremowy rozrób z wodą.
Do mąki dodaj kostki masła i zagnieć je palcami aż ciasto zacznie przypominać mokry piasek. Dodaj mokre składniki i wyrób je krótko tak by dało się uformować je w kulkę. Działaj szybko by nie rozgrzewać ciasta. Przełóż do miski, przykryj i schowaj do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
Pokrój cebulę w pióra i skarmelizuj na patelni z odrobiną oliwy. Posól i dodaj łyżkę syropu klonowego na początku a następnie smaż powoli aż nabierze złotej barwy. Powinno to zająć ok. 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180*C. Dynię pokrój w ok. 0,5cm półplastry, ułóż na blasze wyłożonej papierem, posól, polej oliwą i piecz ok. 10 minut żeby lekko zmiękła.
Karmelizowaną cebulę przełóż do miski razem z Toczonym, rozgnieć widelcem, dopraw tymiankiem, pieprzem i wymieszaj.
Wyjmij z lodówki ciasto, przełóż na obsypany mąką blat, rozwałkuj na ok. 0,5cm okrągły placek. Na środek wyłóż serek z cebulą, na to ułóż podpieczone plastry dyni. Zawiń brzegi ciasta do środka. Wymieszaj po 1 łyżce mleka roślinnego z syropem klonowym i posmaruj brzegi ciasta. Piecz 30 minut w 180*C.
Po upieczeniu posmaruj gorące galette syropem klonowym żeby było błyszczące i posyp orzechami laskowymi. Lekko przestudź przed pokrojeniem.
Comments