top of page

Jesienna sałatka z pieczonymi warzywami i Toczonym z dynią



Składniki:

  • 1 opakowanie Toczonego z nerkowców z dynią Wege Siostry

  • 1 szklanka czarnej soczewicy

  • 2 małe buraki

  • 2 garści brukselki

  • mały kawałek dyni (200-300g)

  • 5-6 ząbków czosnku

  • 1 cytryna

  • 80 ml oliwy z oliwek

  • 2 łyżki syropu z agawy

  • 1 łyżeczka soli

  • ½ łyżeczki pieprzu

  • świeży koperek do ozdoby

Przygotowanie:

Soczewicę opłucz i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Włącz piekarnik i ustaw na 190 stopni. Przygotuj warzywa - buraki obierz i pokrój na ćwiartki, brukselki przekrój na pół, a dynię obierz i pokrój w niewielką kostkę. Przełóż warzywa na blachę do pieczenia i dodaj obrane ząbki czosnku.


W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, syrop z agawy, sól, pieprz oraz sok z ½ cytryny. Połową dressingu polej warzywa i dokładnie wymieszaj (drugą połowę zachowaj na później).


Pozostałą połówkę cytryny pokrój na ćwiartki i dodaj do warzyw. Blaszkę z warzywami wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut, aż warzywa zmiękną i pięknie się zarumienią.


Dwa upieczone ząbki czosnku dodaj do dressingu i utrzyj przy pomocy tłuczka do moździerza (możesz je też rozetrzeć nożem na desce i potem dodać do dressingu). Pozostałe upieczone warzywa rozłóż na ugotowanej wcześniej czarnej soczewicy. Toczony z dynią pokrój w trójkąciki i dodaj go do sałatki. Na koniec polej całość sosem z pieczonym czosnkiem i udekoruj świeżym koperkiem.

110 wyświetleń
bottom of page