Składniki:
1 opakowanie Toczonego z nerkowców z dynią Wege Siostry
1 szklanka czarnej soczewicy
2 małe buraki
2 garści brukselki
mały kawałek dyni (200-300g)
5-6 ząbków czosnku
1 cytryna
80 ml oliwy z oliwek
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
świeży koperek do ozdoby
Przygotowanie:
Soczewicę opłucz i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Włącz piekarnik i ustaw na 190 stopni. Przygotuj warzywa - buraki obierz i pokrój na ćwiartki, brukselki przekrój na pół, a dynię obierz i pokrój w niewielką kostkę. Przełóż warzywa na blachę do pieczenia i dodaj obrane ząbki czosnku.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, syrop z agawy, sól, pieprz oraz sok z ½ cytryny. Połową dressingu polej warzywa i dokładnie wymieszaj (drugą połowę zachowaj na później).
Pozostałą połówkę cytryny pokrój na ćwiartki i dodaj do warzyw. Blaszkę z warzywami wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut, aż warzywa zmiękną i pięknie się zarumienią.
Dwa upieczone ząbki czosnku dodaj do dressingu i utrzyj przy pomocy tłuczka do moździerza (możesz je też rozetrzeć nożem na desce i potem dodać do dressingu). Pozostałe upieczone warzywa rozłóż na ugotowanej wcześniej czarnej soczewicy. Toczony z dynią pokrój w trójkąciki i dodaj go do sałatki. Na koniec polej całość sosem z pieczonym czosnkiem i udekoruj świeżym koperkiem.
Comments