Kanapka z boczniakami i paprykowym Smarowańcem




Składniki:

  • Smarowaniec z nerkowców z wędzoną papryką

  • ulubiona bułka (polecamy ciabattę)

  • garść szpinaku, rukoli lub sałaty

  • boczniak 3 sztuki

  • pomidor 3 plastry

  • mała czerwona cebula 0,5 sztuki

  • przyprawy: kebab gyros 1 łyżeczka, sól szczypta


Przygotowanie:


Boczniaki kroimy w paski. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy przyprawę kebab gyros. Po 2 minutach dodajemy pokrojone boczniaki i smażymy razem przez około 5-7 minut.


Bułkę kroimy na pół i obie połówki smarujemy od serca Smarowańcem z nerkowców.

Na dolnej z połówek kładziemy garść zieleniny, na niej smażone boczniaki.

Następnie układamy plastry pomidora, którego posypujemy szczyptą soli i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Całość przykrywamy drugą połówką bułki.


Nasza pyszna zamykana kanapka gotowa do spakowania na roślinne drugie śniadanie czy lunch!


Przepis i zdjęcia autorstwa Martyny Adamczewskiej (www.instagram.com/ro_slinka_cieknie)


55 wyświetleń