Kluski dyniowe z sosem z grzybowego Toczonego




Składniki na kluski:

  • 1 szklanka puree z dyni (upieczona i zmiksowana dynia)*

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • Gałka muszkatołowa

  • Sól

Składniki na sos:


Wykonanie:


Brukselki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i rozłóż na niej brukselki rozcięciem do dołu. Smaż około 5 minut na wolnym ogniu, aż spód brukselek mocno się zarumieni. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz sok z cytryny i smaż jeszcze minutę, po czym wlej na patelnię bulion. Jeśli nie masz bulionu, możesz użyć wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego. Duś brukselki na małym ogniu przez kolejne pięć minut, aż połowa płynu odparuje. Na koniec dodaj kawałki Toczonego z kozieradką i suszonymi grzybami i wymieszaj, aż się rozpuści i powstanie aksamitny sos.


W międzyczasie przygotuj kluski. Puree dyniowe umieść w misce. Wsyp oba rodzaje mąki oraz po solidnej szczypcie soli i gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej). Wymieszaj widelcem, aż znikną wszystkie grudki. Masa powinna być lekko lejąca, ale konsystencja może się różnić w zależności od rodzaju dyni użytej do zrobienia puree. Jeśli puree jest dość gęste, możesz na początek dodać ¾ szklanki mąki pszennej, a jeśli wydziela się z niego woda, dodaj od razu całą szklankę.


W szerokim rondlu zagotuj lekko osoloną wodę. Zamoczoną we wrzątku łyżką nabieraj niewielkie porcje ciasta i wkładaj je do wrzącej wody. Kiedy pierwsze kluski wypłyną na powierzchnię przerwij nakładanie ciasta. Gotuj jeszcze przez minutę, po czym odcedź gotowe kluski. Ugotuj w ten sam sposób kolejne porcje klusek, aż do wykorzystania składników. Ugotowane kluski przełóż na patelnię z sosem i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos mocno zgęstnieje, możesz dodać jeszcze odrobinę wody z gotowania klusek.


Podawaj ze świeżym tymiankiem.


Gotowe!


*Puree z dyni. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i usuń pestki. Rozłóż kawałki dyni na blaszce do pieczenia i przykryj folią aluminiową, aby się za mocno nie przypiekły (co może wpłynąć na kolor puree). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz od 30 do 60 minut, aż dynia będzie miękka. Czas pieczenia będzie zależał od rodzaju dyni i wielkości kawałków. Po upieczeniu ostudź dynię, oddziel miąższ od skórki i zmiksuj na gładkie puree.


Przepis i zdjęcia autorstwa Agnieszki Mikuckiej-Sokołowskiej www.instagram.com/szalejusienajadlam

204 wyświetlenia