Letni chłodnik z pomidorów, truskawek i Toczonego


Składniki:

  • 2 duże pomidory (około 500g)

  • 2-3 garście truskawek (około 150-250g – mogą być mrożone)

  • 1 ogórek (opcjonalnie)

  • 4-5 łyżek Toczonego od Wege Sióstr (najlepiej wersja Chipotle)

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • kilka gałązek świeżej bazylii

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 kromka chleba pszennego lub pół bułki pszennej lub kilka plasterków tofu

  • 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku)

  • dużo świeżo mielonego pieprzu

  • makaron dowolny (najlepiej ramen, spaghetti lub tagliatelle)

  • garnek wody z lodem lub wychłodzonej porządnie w lodówce (do schłodzenia makaronu po ugotowaniu)


Do podania:


Wykonanie (20 minut):


Gotujemy makaron aż będzie miękki.

Z pomidorów usuwamy szypułki (trochę również wycinamy ze środka).

Truskawki myjemy porządnie, jeżeli mamy takie życzenie to usuwamy szypułki.

Wszystkie składniki umieszczamy w wysokoobrotowym blenderze.

Blendujemy na gładko.


W tym czasie cedzimy makaron, przelewamy zimną wodą i od razu przekładamy do zmrożonej wody, którą wcześniej przygotowaliśmy.


Przecieramy chłodnik z pomidorów truskawek i Toczonego przez sitko – możemy go schłodzić lub jeść od razu.

Zimne kluchy zalewamy chłodnikiem, mieszamy.

Posypujemy Vermezanem od Wege Sióstr i ziołami.


Smacznego!


Przepis i zdjęcia autorstwa Tomka Mędrka (instagram.com/tomek.medrek, www.veganhigh.pl)


68 wyświetleń