top of page

Meksykańska kukurydza z pikantną posypką z Vermezanu – Dominika Targosz x Wege Siostry



Składniki:

  • kukurydze – po 1 kolbie na osobę

  • opakowanie Vermezanu z nerkowców

  • 2-3 łyżeczki ostrej papryki, można użyć mielonego chipotle lub gochugaru

  • mały słoiczek roślinnego majonezu

  • sól

  • limonki i kolendra do podania



Przygotowanie:


Kukurydze obierz, przełam na pół i wrzuć do wrzątku, podgotuj minutę, a następnie odcedź. Podpiecz kolby na rozgrzanym ruszcie grilla lub patelni grillowej, powinny się lekko zarumienić.

Każdą kolbę posmaruj roślinnym majonezem, obtocz w Vermezanie i posyp płatkami ostrej papryki. Przed zjedzeniem skrop limonką i posyp kolendrą.


Na większą grupę osób możesz przygotować wszystkie składniki do samodzielnego składania. Kolby ułóż na talerzu, wszystkie dodatki rozłóż do małych miseczek. Vermezan najlepiej będzie wysypać na większy talerz, żeby można było obtoczyć kolby ze wszystkich stron.


Zajadaj od razu póki ciepłe!


50 wyświetleń

Comments


bottom of page