Składniki na 4 kanapki:
200 g ryżu do sushi
1,5 łyżki cukru
4 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka soli
4 arkusze nori
1 opakowanie Toczonego z nerkowców z solą wędzoną i nori Wege Siostry
garść szpinaku
1 awokado
180 g tofu wędzonego
1 duża marchewka
1 papryka czerwona
Szczypior
2 łyżeczki sezamu
Przygotowanie:
Przygotowujemy ryż. Zalewamy go wodą, mieszamy i wylewamy wodę – powtarzamy do momentu, aż woda przestanie być mętna i będzie prawie całkiem klarowna. Zalewamy go w garnku 320 g wody i gotujemy około 10-12 minut, pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie doprawiamy ryż solą, octem i cukrem i wykładamy na deskę, żeby wystygł. Zmaczamy dłonie i lepimy z ryżu około 05 cm grubości kwadraty.
Awokado, marchew, tofu i paprykę oraz szczypior kroimy w cienkie plastry długości kwadratu ryżowego.
Arkusz nori układamy na kawałku folii spożywczej. Na środku kładziemy kwadrat z ryżu, smarujemy 1 łyżką Toczonego z solą wędzoną i nori, następnie układamy kilka listków szpinaku, 2-3 plastry tofu, marchew, paprykę, awokado i szczypior – tak, aby nie wychodziły poza kwadrat z ryżu. Na wierzchu układamy kolejny kwadrat ryżowy.
Używając foli, zawijamy boczne rogi nori, a następnie pozostałe i owijamy całość folią. Można zrezygnować z folii, ale kanapka może się wtedy rozsypywać. Obracamy onigirazu an drugą stronę, lekko dociskamy i odstawiamy na 5 minut, aż nori zwilgotnieje.
Kroimy kanapkę na pół dobrym nożem z piłką, zdejmujemy folię. Podajemy z sosem sojowym.
Gotowe!
Przepis i zdjęcia autorstwa Doroty Domino Fly me to the spoon
Comments