Z podanych proporcji otrzymacie 10 pierożków
Składniki na ciasto:
190 g maki pszennej lub orkiszowej jasnej
180 g jogurtu wegańskiego (np. z nerkowców)
1 łyżeczka czarnuszki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
½ małej dyni hokkaido lub piżmowej
1 łyżeczka soli i pieprzu
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
Kilka liści kolendry
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta, w miarę potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C (termoobieg). Dynię kroimy w malutkie kawałki (hokkaido nie obieramy), przyprawiamy oliwą, solą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Mieszamy i pieczemy 15 minut.
Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy z niego kółka. Na połowę z nich wykładamy po 1 łyżeczce Toczonego z czarnuszką, a następnie 1 łyżeczkę dyni i listek kolendry. Przykrywamy drugim kółkiem, sklejamy brzegi i odciskamy na nich znaczki widelcem.
Pieczemy pierożki na suchej, rozgrzanej patelni po około 2 minut z każdej strony, aż się zarumienią. Gotowe!
Przepis i zdjęcia autorstwa Doroty Domino Fly me to the spoon
Commentaires