top of page

Pieczone pierożki z dynią i Toczonym z czarnuszką

Zaktualizowano: 4 dni temu



Z podanych proporcji otrzymacie 10 pierożków


Składniki na ciasto:

  • 190 g maki pszennej lub orkiszowej jasnej

  • 180 g jogurtu wegańskiego (np. z nerkowców)

  • 1 łyżeczka czarnuszki

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ½ łyżeczki soli

Składniki na farsz:

Przygotowanie:


Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta, w miarę potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.


Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C (termoobieg). Dynię kroimy w malutkie kawałki (hokkaido nie obieramy), przyprawiamy oliwą, solą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Mieszamy i pieczemy 15 minut.


Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy z niego kółka. Na połowę z nich wykładamy po 1 łyżeczce Toczonego z czarnuszką, a następnie 1 łyżeczkę dyni i listek kolendry. Przykrywamy drugim kółkiem, sklejamy brzegi i odciskamy na nich znaczki widelcem.


Pieczemy pierożki na suchej, rozgrzanej patelni po około 2 minut z każdej strony, aż się zarumienią. Gotowe!


Przepis i zdjęcia autorstwa Doroty Domino Fly me to the spoon


23 wyświetlenia
bottom of page