PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TOCZONYM Z GRZYBAMI I KOZIERADKĄ

Aktualizacja: cze 4

Przepis sponsorowany przez Toczony z nerkowców z grzybami i kozieradką®


Składniki na ciasto (ok. 30 szt pierogów): 2 szklanki mąki pszennej

250 ml gorącej wody

2 łyżki oleju

1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz: 1 Toczony z nerkowców z grzybami i kozieradką® od Wege Sióstr 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej pęczek koperku 1 cebula olej

sól i pieprz 


Przygotować ciasto na pierogi. W misce umieścić mąkę, sól i olej. Następnie dodać gorącą wodę i dokładnie wymieszać. Przełożyć na stolnicę i ugniatać przez parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić i przykryć ściereczką na czas przygotowania farszu.

Kaszę gryczaną ugotować w proporcji 1 szklanka kaszy do 2 szklanki wody. Kaszę gotować do momentu, aż wchłonie całą wodę, następnie odstawić pod przykryciem.

Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ugotowaną kaszę, serek Toczony z nerkowców z grzybami i kozieradką® pokrojony w kosteczkę, a na koniec posiekany koperek. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem wg uznania. 

W międzyczasie zagotować garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Na każde kółko nałożyć farsz, uformować i zlepić brzegi pierożka. Gdy już wszystkie pierogi będą gotowe, wrzucić je na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.


Podawać z oliwą i koperkiem lub z podsmażoną cebulką.