PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TOCZONYM Z GRZYBAMI I KOZIERADKĄ
Aktualizacja: 4 cze 2020
Przepis sponsorowany przez Toczony z nerkowców z grzybami i kozieradką®
Składniki na ciasto (ok. 30 szt pierogów): 2 szklanki mąki pszennej
250 ml gorącej wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz: 1 Toczony z nerkowców z grzybami i kozieradką® od Wege Sióstr 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej pęczek koperku 1 cebula olej
sól i pieprz
Przygotować ciasto na pierogi. W misce umieścić mąkę, sól i olej. Następnie dodać gorącą wodę i dokładnie wymieszać. Przełożyć na stolnicę i ugniatać przez parę minut, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić i przykryć ściereczką na czas przygotowania farszu.
Kaszę gryczaną ugotować w proporcji 1 szklanka kaszy do 2 szklanki wody. Kaszę gotować do momentu, aż wchłonie całą wodę, następnie odstawić pod przykryciem.
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać ugotowaną kaszę, serek Toczony z nerkowców z grzybami i kozieradką® pokrojony w kosteczkę, a na koniec posiekany koperek. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem wg uznania.
W międzyczasie zagotować garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Na każde kółko nałożyć farsz, uformować i zlepić brzegi pierożka. Gdy już wszystkie pierogi będą gotowe, wrzucić je na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z oliwą i koperkiem lub z podsmażoną cebulką.