Roślinne Tzatziki ze Smarowańca Wege Siostry



Składniki:


Wykonanie:


Ogórek przekrawamy na pół i łyżką wydrążamy pestki. Ścieramy go na grubych oczkach tarki. Solimy i przekładamy do miseczki. Po 10 min przekładamy ogórka na sitko i zostawiamy na chwilę, by odciekła z niego woda.

W tym czasie, przekładamy do miseczki Smarowańca z nerkowców i łączymy go z kilkoma łyżkami zimnej wody – tak, by miał konsystencję gęstego jogurtu. Przeciskamy do niego ząbek czosnku, dodajemy oliwę, startego ogórka, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Mieszamy, wstawiamy roślinne tzatziki do lodówki i chłodzimy jeszcze przez 30 min.


Gotowe!


Najlepiej smakuje jako dip do grillowanych warzyw i pieczywa.




59 wyświetleń