Wytrawne drożdżówki ze Smarowańcem z nerkowców i szparagami



Składniki na 9-10 drożdżówek:

  • szparagi 10-15 sztuk

  • oliwa 3 łyżki

  • płatki migdałowe garść

  • Smarowaniec z nerkowców Wege Siostry (klasyczny lub tahini)

  • przyprawy: pieprz 0,5 łyżeczki, sól 0,5 łyżeczki

ciasto

  • mąka 3 szklanki

  • woda 1 i 1/4 szklanki

  • drożdże instant 14g

  • cukier 1 łyżka

  • sól 1 łyżka

  • olej/oliwa 2 łyżki


Wykonanie:


Do sporej miski wrzucamy mąkę, drożdże, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy ciepłej (ale nie gorącej!) wody i zagniatamy. Gdy składniki się połączą wlewamy olej i znowu zagniatamy parę minut. Ciasto wyjmujemy, dno miski podsypujemy mąką, wkładamy ciasto z powrotem, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.


W tym czasie myjemy szparagi, odcinamy końcówki, kroimy na trzy, a potem te części wzdłuż na pół.

Pokrojone szparagi wrzucamy do miski, zalewamy oliwą, mieszamy, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy.


Włączamy piekarnik na 190 stopni. Ciasto wyjmujemy i rolujemy na blacie, dzielimy na około 9-10 kawałków. Z każdego formujemy kulkę, potem ją spłaszczamy, żeby miała kształt koła i trochę wyższe brzegi. Przekładamy na blachę.


Na środek każdej drożdżówki kładziemy łyżeczkę Smarowańca z nerkowców Wege Siostry, rozprowadzamy, na niego kładziemy szparagi i posypujemy migdałami.


Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.


Gotowe!

Tylko dajcie im chwilkę ostygnąć zanim zabierzecie się do jedzenia! 😊


Przepis i zdjęcia autorstwa Martyny Adamczewskiej (www.instagram.com/ro_slinka_cieknie)


84 wyświetlenia