Wytrawne drożdżówki ze Smarowańcem z nerkowców i szparagami

Składniki na 9-10 drożdżówek:
szparagi 10-15 sztuk
oliwa 3 łyżki
płatki migdałowe garść
przyprawy: pieprz 0,5 łyżeczki, sól 0,5 łyżeczki
ciasto
mąka 3 szklanki
woda 1 i 1/4 szklanki
drożdże instant 14g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka
olej/oliwa 2 łyżki
Wykonanie:
Do sporej miski wrzucamy mąkę, drożdże, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy ciepłej (ale nie gorącej!) wody i zagniatamy. Gdy składniki się połączą wlewamy olej i znowu zagniatamy parę minut. Ciasto wyjmujemy, dno miski podsypujemy mąką, wkładamy ciasto z powrotem, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie myjemy szparagi, odcinamy końcówki, kroimy na trzy, a potem te części wzdłuż na pół.
Pokrojone szparagi wrzucamy do miski, zalewamy oliwą, mieszamy, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy.
Włączamy piekarnik na 190 stopni. Ciasto wyjmujemy i rolujemy na blacie, dzielimy na około 9-10 kawałków. Z każdego formujemy kulkę, potem ją spłaszczamy, żeby miała kształt koła i trochę wyższe brzegi. Przekładamy na blachę.
Na środek każdej drożdżówki kładziemy łyżeczkę Smarowańca z nerkowców Wege Siostry, rozprowadzamy, na niego kładziemy szparagi i posypujemy migdałami.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Gotowe!
Tylko dajcie im chwilkę ostygnąć zanim zabierzecie się do jedzenia! 😊
Przepis i zdjęcia autorstwa Martyny Adamczewskiej (www.instagram.com/ro_slinka_cieknie)