Składniki na 4 naleśniki:
1 Toczony z nerkowców z suszonym pomidorem i czosnkiem niedźwiedzim
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mleka owsianego
1 pomidor lub 4 pomidorki koktajlowe
garść szpinaku
1 ząbek czosnku
łyżka kaparów
szczypta soli
1 łyżka oliwy
listki bazylii do dekoracji
Mąkę gryczaną mieszamy z mlekiem roślinnym, tak aby powstała gładka masa. Dodajemy łyżkę oliwy, szczyptę soli, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na patelni z odrobiną oleju. Pierwszy naleśnik zwykle się nie udaje i nie należy się tym zrażać, tylko np. zaspokoić pierwszy głód :)
Usmażone naleśniki odkładamy i bierzemy się za farsz. Na patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy garść szpinaku, chwilę blanszujemy, a gdy szpinak zmniejszy swoją objętość - dodajemy czosnek, potem kapary. Gotowy farsz wkładamy do środka naleśnika, dodajemy Toczony z nerkowców z suszonym pomidorem, na wierzch kładziemy kawałki dojrzałych pomidorów, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy bazylią.
SMACZNEGO!
Comments